31 grudnia 2012

CIASTO UCIERANE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM



Przepis znaleziony tutaj

Szybkie sylwestrowe ciasto!
U nas było to ciasto, które powstało pod wpływem chwili. Było pilne zapotrzebowanie na ciasto na sylwestra. Moje Dziecko samo znalazło przepis i samo przygotowało to ciasto. To jej pierwszy i w pełni udany wypiek. :-)

Piekła w blaszce o wym. 33x23cm


Składniki na ciasto:
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 250g miękkiego masła
- 320g mąki orkiszowej białej (lub 2 szklanki pszennej)
- 1 szklanka ksylitolu( lub cukru)
- 1 mały proszek do pieczenia

Na masę budyniową:
- 3 budynie śmietankowe(bez cukru)
- 1 litr mleka
- 80g ksylitolu( lub cukru)

Oraz:
- 1-1,2kg jabłek (najlepiej winnych) 



Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce. Masło z żółtkami i ksylitolem utrzeć. Dodać, powoli mieszając mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. 




Ugotować budyń. Na ciasto wyłożyć jabłka,  przykryć gorącym budyniem. Całość pokryć resztą ciasta. 



Piec w piekarniku nagrzanym do 180* C przez około 45 minut, program góra-dół, bez termoobiegu.




Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz