21 grudnia 2021

PYSZNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA




   Błyskawiczna i pyszna sałatka śledziowa. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Moje serce skradła totalnie, do tego stopnia, że zajadałam ją 4 dni z rzędu...😀

15 grudnia 2021

CIASTO BARDZO CZEKOLADOWE, Z MALINAMI




 Ciasto bardzo czekoladowe, z malinami- genialne w smaku, bardzo wilgotne i meeega czekoladowe. I choć nie jestem fanką czekolady, to to ciacho zauroczyło mnie totalnie. Do tego czarna kawa lub cappuccino z dodatkiem cynamonu...- poezja smaku...👌😋

13 grudnia 2021

ROGALIKI MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU



    Moje dziecię uwielbia mleczne bułki, rogale, itp. Co jakiś czas piekłam jej takie rogale, ale były one dobre tak naprawdę na świeżo, potem smakowały już raczej mniej..., a, że jada je zwykle sama, trzeba było wymyślić takie, które nie starzałyby się tak szybko. Pokombinowałam trochę i na bazie wcześniejszych rogali mlecznych i mleczno- maślanych, powstały pyszne rogaliki, którym trudno się oprzeć, nie tylko na świeżo

6 grudnia 2021

PROSTY I PYSZNY CHLEB RAZOWY ORKISZOWY NA ZAKWASIE



     Ten orkiszowy chleb razowy, jest meeega prosty. Wystarczy wsypać opakowanie kilogramowe mąki, dodać zakwas (dodaję bez wcześniejszego dokarmiania, tylko po lekkim ogrzaniu w temp.pokojowej), sól i wodę. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do foremek i odstawić do wyrastania. Ot cała robota..., a smak bajka 👌😋

22 listopada 2021

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE, PROWADZONY METODĄ 2-FAZOWĄ

 


   Zamarzył mi się ostatnio chleb żytni dwufazowy. Jako, że moje chleby (oprócz 3-fazowych) prowadzę metodą 1-fazową, bez zaczynu, bez wcześniejszego dokarmiania zakwasu, chciałam spróbować czegoś nowego. Tak oto powstał mój pierwszy chleb dwufazowy. Dzień wcześniej przygotowuję sobie zaczyn, drugiego dnia przeprowadzam 2 etap i przekładam ciasto do form. Tak prowadzony chleb wyrasta błyskawicznie, u mnie trwa to zwykle 2,5h.

18 listopada 2021

PYSZNA DOMOWA KAPUSTA KISZONA

 



  Tak niewiele potrzeba, by w domowych warunkach ukisić swoją własną kapustę. Potrzebujemy tylko 2 lub 3 składników: kapustę, sól, najlepiej niejodowaną, kamienną do zapraw i ewentualnie marchew. Ja wykorzystałam białą kapustę cukrową, dodałam też niewielką ilość startej marchwi. Wyszła pyszna, delikatna, bez zbędnych dodatków kapusta kiszona. Zajadamy ją jako dodatek do kanapek lub samą z
miseczki. Taka kapusta, to samo zdrowie 👌

8 listopada 2021

CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNAMI, NA ZAKWASIE





    Chleb, który od wielu lat (już ponad siedmiu 👍) cieszy się u nas niesłabnącą popularnością. Ma swoich wiernych fanów, od lat 😄 Chleb, w którym wyraźnie czuć charakterystyczny smak i strukturę orkiszu. Ten chleb jest bardzo sprężysty, lekko "gumowy", nie kruszy się absolutnie, taki typowo orkiszowy. Od lat piekłam go w dużej formie, ale czas płynie, dzieci się usamodzielniają, a co za tym idzie, ubywa nam domowników...,

5 listopada 2021

BUŁKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI



     Bułki orkiszowe z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i mnóstwem ziaren- bajeczne w smaku 👌😋 

Inspiracją był przepis na Kuchnia tv- Piotra Kucharskiego. Te bułki skradły nasze serca, zarówno swym wyglądem- uwielbiamy duże ilości ziaren (tak w chlebach, jak i w bułkach), jak i smakiem. Pyszna, chrupiąca skórka i mięsiste wnętrze...mniam... 😋😋😋

28 października 2021

SAŁATKA MEKSYKAŃSKA


 Kolejne pyszne odkrycie wśród sałatek. Nasza pierwsza i na pewno nieostatnia sałatka meksykańska, a w niej wszystko to, co lubimy. Takie sałatki świetnie sprawdzają się na imprezach, ale nie tylko, z mniejszej porcji, sprawdzi się też w mniejszym gronie... 👌😋

16 października 2021

CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE, Z ŻELIWNEGO GARA




    Chleb pszenny na zakwasie, z żeliwnego gara, to efekt mojego kolejnego eksperymentu chlebowego. Ostatnio coraz częściej eksperymentuję z bochenkami. I choć nigdy nie byłam fanką jasnych chlebów z piekarni, to te moje coraz bardziej mi smakują, a to wszystko za sprawą meeega chrupiącej skórki. Ten dodatkowo ma cudny miąższ- bardzo nieekonomiczny, zbyt dużo masło wpada w dziury... 😂😍

27 września 2021

CHLEB ORKISZOWY, GRAHAM, Z ZIARNAMI- GENIALNY

 


   Błyskawiczny, prosty i pyszny, i choć to chleb na drożdżach, bardzo długo pozostaje świeży. Polecam bardzo gorąco, ten chleb jest tego wart. Choć na codzień preferujemy chleby na zakwasie, to ten zauroczył nas totalnie. Potrzebowałam na szybko chleba, w chlebaku została reszta, a zapowiedzieli się goście...

23 września 2021

CIASTO KRÓWKA, KAJMAKOWE

 


   Ciasto, które zauroczyło nas swym smakiem już jakiś czas temu. Ze zdjęć widzę, że pierwszy raz zrobiłam je już pół roku temu i ciągle jeszcze nie ma przepisu na blogu 🙈, a ciasto jest pyszne i warte rozpowszechniania. Tak więc spieszę z przepisem, już w pełni dopracowanym. 

16 września 2021

KOTLETY SIEKANE

 


   Kotlety siekane z kurczakiem, wpadły mi w oko na insta. To proste i pyszne danie na extra obiad. I pomyśleć, że nigdy wcześniej nie jedliśmy takich kotletów... 🙊 No nic nadrabiamy stracony czas...w ciągu miesiąca były już trzykrotnie... 😆😅😅

29 sierpnia 2021

CHLEB ŻYTNIO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE


     Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie, tym razem jasny, bez dodatku mąk pełnoziarnistych- to u mnie rzecz raczej niebywała.... Tak mnie naszło ostatnio na upieczenie właśnie takiego chleba, a że zwykle dodaję mąkę pełnoziarnistą, to jest to nowość w naszym menu chlebowym... Eksperyment zakończony sukcesem- jest  to nasza kolejna wielka miłość- wyszedł genialny, no i ta mąka 😊 - uwielbiamy jej smak na chlebie... 😋

24 sierpnia 2021

SAŁATKA SZWEDZKA



 Sałatka szwedzka, to u mnie nowość. Nigdy wcześniej jej nie przygotowywałam , nigdy wcześniej jej nawet nie jadłam. W tym roku jakoś tak mi wpadała w oko na różnych stronach, że postanowiłam przygotować swoją własną, dopasowaną pod nasze preferencje smakowe sałatkę szwedzką.

26 lipca 2021

CHLEB PEŁNOZIARNSITY Z PŁASKURKI I SAMOPSZY, PROWADZONY METODĄ 3-FAZOWĄ


   Chleb z płaskurki i samopszy dla wielbicieli tych pradawnych zbóż. Tym razem prowadzony metodą 3-fazową. Gdy mamy stary zakwas i chcemy zaplanować sobie czas wypieku, wówczas najłatwiej przygotować sobie chleb wg tego schematu. Zawsze wiemy, o której mniej więcej wyląduje w piecu. Dodatkowo proces 3-fazowego wyrastania, czyni ten chleb jeszcze smaczniejszym i zdrowszym. 

14 lipca 2021

CIASTO NA KRUCHYM SPODZIE, Z KREMEM BUDYNIOWO- MASCARPONE I GALARETKĄ



    Ciasto na kruchym spodzie z truskawkami i galaretką, przełożone masą na bazie budyniu i mascarpone 😋😋. Inspiracją było ciasto z wakacyjnej cukierni. Wyszło bardzo zbliżone smakiem do oryginału, a taki był cel 👌😋

3 lipca 2021

SERNIK NA ZIMNO, CHRUPIĄCA MALINOWA CHMURKA



   Sernik, który powstał na bazie dostępnych w domu składników, ostatnio to u nas standard... 😄 Zalegały suchary orkiszowe, przywieziona rok temu z Włoch nutella (ciągle w zamkniętym słoju...🙈), a tu za chwilę czas na następną 😃, wszak wakacje za pasem... Na bazie starego sernika na chrupiącym spodzie i ostatniego torcika malinowego z resztek dostępnych serów w lodówce, powstał pyszny malinowy sernik na zimno, na chrupiącym sucharowym spodzie, z polewą ganache, całość uwieńczyła świeża malinka- mniam.... takie ciacha lubimy 👌😋

30 czerwca 2021

CHŁODNIK Z BURAKÓW, Z DODATKIEM OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH

 



Po ostatniej klęsce chłodnikowej, nie wiem co poszło nie tak..., 😢, nadszedł czas na stworzenie nowego przepisu. Tym razem powstał chłodnik nie na bazie botwiny (ostatni był jakiś rozwodniony...), wykorzystałam do niego tylko ugotowane buraki, dodałam też tym razem nie surowego ogórka jak zwykle, tylko małosolne.

21 czerwca 2021

CHLEB ORKISZOWY JASNY NA ZAKWASIE, Z GARA





  Chleb orkiszowy jasny na zakwasie, czyli chleb dla jednych zwykły (bo zajadają takie codziennie), dla innych niezwykły. Moje najmłodsze Dziecię wychowane na chlebach pełnoziarnistych na zakwasie, pieczonych w formach, gdy zobaczyło kilka lat temu u koleżanki taki zwykły chleb z piekarni było w małym szoku- dla niej był to chleb niezwykły, bo te które jadała codziennie, to takie zwykłe, pospolite...😂

13 czerwca 2021

LODY OWOCOWE, BEZMLECZNE



    Potrzeba matką wynalazku 💪 Dla dzieci uwielbiających lody (a któż ich nie lubi), pyszne, domowe, z dobrym składem i w ulubionym smaku. U nas były malinowe, z resztek mrożonych ogrodowych malin (kilka poziomek też się wśród nich znalazło). Rodzaj owoców oczywiście dowolny. Ja wykorzystałam mrożone maliny, zależało nam na czasie, mleczko też miałam bardzo schłodzone, więc lody były błyskawicznie

11 czerwca 2021

SERNIK NA ZIMNO NA MLECZKU KOKOSOWYM, TORCIK Z PIANKĄ I Z OWOCAMI



  Torcik na bazie mleczka kokosowego- idealna alternatywa dla tych, którzy z różnych względów nie mogą mleka krowiego (kremówka, mascarpone, to także mleko krowie, choć nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę). U nas po części z konieczności, po części  z preferencji smakowych- coraz bardziej odpowiada nam smak ciast na bazie mleczka kokosowego.

2 czerwca 2021

TORCIK MALINOWY, SERNIK MALINOWY NA ZIMNO



   Torcik malinowy powstał z okazji Dnia Matki, tak na szybko, z tego co było dostępne w domu. Wcześniej jakoś nie chciało mi się zaplanować ciasta... Może tak właśnie miało być, dzięki temu powstało pyszne, delikatne, orzeźwiające wiosenne ciasto 👌😋

24 maja 2021

CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, NA ZAKWASIE



  Kolejny z pysznych chlebów na zakwasie, tym razem orkiszowy z dodatkiem pełnoziarnistej krzycy (stara odmiana żyta). Wyszedł bardzo fajny- wilgotny, nieoblepiający jednak noża, długo pozostający świeżym. U nas z dodatkiem ziaren- bardzo lubimy ich dodatek w chlebie.

7 maja 2021

KRUCHA SZARLOTKA Z PORZECZKAMI, KRUSZONKĄ I BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ



    Krucha szarlotka z bezowo-budyniową pianką doczekała się nowej odsłony. Dodałam do niej mrożoną porzeczkę, zmieniłam też rodzaj użytych mąk. Tym razem wykorzystałam mix mąk z płaskurki i samopszy, ciasto wyszło jeszcze smaczniejsze, meeega kruche, wręcz rozpływające się w ustach 👌😋

Dodatek kwaśnych owoców fajnie przełamuje tutaj słodycz ciasta.

27 kwietnia 2021

PIEROGI RUSKIE

 


   Pierogi ruskie, czyli pierogi galicyjskie, popularne zarówno w Polsce jak i na Ukrainie, czyli dawnej Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Swą nazwę zawdzięczają więc nie Rosji jak można by sądzić, a Rusi. (wikipedia)

Ciasto przygotowuje się z mąki, wody i soli, a wypełnia farszem z potłuczonych ziemniaków, z dodatkiem sera i podsmażonej cebulki.

Po ugotowaniu polewa się je tłuszczem z podsmażoną cebulką. 

26 kwietnia 2021

BUŁKI ORKISZOWE Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ I OTRĄB



   Bułki orkiszowe z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i otrąb dla obniżenia indeksu glikemicznego. Choć nie są produktem z niskim ig, to u nas poziomu glukozy nie podnoszą, ale to już rzecz indywidualna. Bułki, które powstały na bazie bułek poznańskich, na podmłodzie.

Są jeszcze smaczniejsze od tamtych (przynajmniej w moim odczuciu...), są genialne- puszyste, mięciutkie, mniam...👌😋

19 kwietnia 2021

CHLEB Z PŁASKURKI I SAMOPSZY, Z ZIARNAMI, NA ZAKWASIE



   Genialny w smaku i zapachu, chleb z pradawnych zbóż- samopszy i płaskurki, z dodatkiem ulubionych ziaren. Pachnie obłędnie, smakuje jeszcze lepiej.. 👌😋

18 kwietnia 2021

KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI


   Delikatne kruche, maślane ciasto z dodatkiem kwaskowej frużeliny z owoców leśnych, to idealny dodatek do wiosennej kawki 👌😋

14 kwietnia 2021

POLĘDWICZKI W SOSIE PIECZARKOWYM



   Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami, duszone w sosie śmietanowym, podane z ulubioną kaszą, to super pomysł na pyszny obiad.

12 kwietnia 2021

CHLEB GRAHAM, W 100% ORKISZOWY, NA ZAKWASIE



    Ostatnio u nas trend na chleby pełnoziarniste, takie z niskim indeksem glikemicznym. Zawsze byłam fanką dobrego, domowego, ciemnego pieczywa, najlepiej jeszcze z mnóstwem ziaren, tak więc bardzo mi to odpowiada 👌 No, ale nie jestem w domu sama..., część domowników preferuje jaśniejsze pieczywo, część woli też bez ziaren... Tak więc dzisiaj kolejny chlebek na zakwasie, z przewagą mąki pełnoziarnistej i mąki razowej, z dodatkiem jasnej mąki chlebowej. Wyszedł przepyszny, bardzo wilgotny, pachnący orkiszem... mniam... 👌😋 I choć nie jest to typowy chleb z niskim ig, to cukru nie podnosi, przynajmniej u nas... 👍

8 kwietnia 2021

SAŁATKA Z SZYNKI I JAJEK



    Nie ma to jak nie zdążyć wprowadzić przepisu i szukać go na blogu... 🙈  Sałatka, która zauroczyła nas swym smakiem jakiś czas temu. Po świętach miała być powtórka..., a tu przepisu brak.... Na szczęście się znalazł... By nie było powtórki w szukaniu, zamieszczam na gorąco 😃 Sałatka z szynki i jajek, to idealna wersja sałatki imprezowej. Przygotowuje się ją błyskawicznie i co najistotniejsze wszystkim smakuje 👌😋 Warto mieć zawsze  na półce w spiżarni puszkę ananasa i groszku, reszta składników zawsze się znajdzie w domu, a przynajmniej w większości...

1 kwietnia 2021

BABKA MAJONEZOWA


 Super prosta i meeega pyszna- babka majonezowa. Jest bardzo delikatna i super puszysta oraz wilgotna. To zdecydowanie nr 1 wśród babek 👍, zarówno pod względem przygotowania (dosłownie moment i jest), jak i smaku 👌😋

31 marca 2021

PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM



  Pieczeń rzymska faszerowana gotowanymi jajkami, to idealna propozycja na Wielkanoc. To proste i zarazem pyszne danie. Jest idealnie doprawiona i bardzo godna polecenia. Inspiracją był ten przepis.

29 marca 2021

SZYNKA PIECZONA W CHLEBIE


   Nasz tradycyjny wielkanocny przysmak,  w wersji dostosowanej do obecnych czasów 🙈 

U nas co roku bywa taka duża szynka wędzona, razem z kością i ze skórą, tzw. mandolina..., szczegóły dotyczące pieczenia tej szynki, są na blogu już kilka lat. Zmieniłam jakiś czas temu tylko to, że sama przygotowuję teraz do niej ciasto chlebowe. Jakiś czas temu, odkryłam u naszego "Pana Dziadka" szynkę ze skórą i z tłuszczykiem. Od razu zainspirowała mnie do przygotowania mniejszej wersji naszego ulubionego przysmaku. Teraz taka szynka bywa u nas częściej (na różnych imprezach), nie tylko raz do roku i zawsze jest równie entuzjastycznie przyjmowana.

22 marca 2021

CHLEB RAZOWY Z SAMOPSZY



   Kolejny z chlebów razowych na zakwasie. Chleb o niskim indeksie glikemicznym, w 100% na razowej mące z samopszy. Wcześniej samopsza była tylko dodatkiem do orkiszu lub orkiszu i płaskurki, w sumie nawet nie wiem czemu do niedawna nie odważyłam się na upieczenie chleba na samej samopszy, bez dodatku innych mąk...  Jak to mówią pierwsze koty za płoty- ten chleb jest bajeczny, delikatniejszy niż żytni, choć wilgotnością zbliżony. Mój ostatni, po 5-ciu dniach nadal smakuje jak świeżo pieczony. Wchodzi u nas do stałego menu, przynajmniej na jakiś czas...😋😋😋

CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY



   Ostatnio oprócz eksperymentów z pieczeniem chleba na szamocie i w garze żeliwnym, piekę też dużo chlebów pełnoziarnistych. Takich z niskim IG, a więc bez dodatku mąki jasnej. Tak naprawdę nie tylko chleby żytnie są zalecane przy diecie z niskim IG. Chleb orkiszowy ma niewiele wyższe IG niż chleb żytni, smakuje jednak lepiej i choć nie jest to pieczywo lekkostrawne, jest to bowiem nadal pieczywo pełnoziarniste, to często osoby, którym nie służy pełnoziarnisty żytni chleb, dobrze tolerują chleb orkiszowy.

17 marca 2021

SERNIK ROSA, W WERSJI MINI


    Serników mam już na blogu całe multum. Co jakiś czas wpada nowy, wracamy też do starych przepisów. Ostatnio, jako, że domowników nam ubywa (starsze dziewczyny wyprowadziły się już na swoje), coraz częściej piekę ciasta w wersji mini i tak jest to dla nas często opcja trochę na wyrost. Dzisiaj delikatny sernik rosa, w pomniejszonej wersji. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole 

7 marca 2021

OWOCOWA CHMURKA



    Ciasto, które dosłownie powaliło nas na kolana. Kiedyś zauroczyła nas malinowa chmurka, potem był czas na wiśniową chmurkę. Owocowa chmurka zdeklasowała te poprzednie. Jest bajeczna w smaku- wprost genialna. To ciasto, to połączenie idealne. Wykorzystałam do niego zalegające mrożone, ogrodowe owocowe. Jak to mówią wyszło przez przypadek, a pozostało na stałe 😆 

Odkąd przygotowałam je pierwszy raz, jakoś w grudniu, było już u nas czterokrotnie 🙈🙊

1 marca 2021

CHLEB ORKISZOWY JASNY, NA ZAKWASIE




    Ostatnio trochę kombinuję, czytaj bawię się z pieczeniem chlebów 😃 Tzn. zabawiam się w częste odżywianie zakwasu, przeprowadzam fermentolizę, kilka składań, zimne garowanie, by potem móc się cieszyć takim oto widokiem. Choć wszystko jest czasochłonne, to niekiedy warto się skusić, tak dla urozmaicenia. Piekłam już chleby na płycie szamotowej, teraz wróciłam do tych z gara żeliwnego, mają bardziej chrupiącą skórkę- a to uwielbiamy... 😋😋😋

28 lutego 2021

PĄCZUSIE NA SERKU MASCARPONE




 Błyskawiczne i pyszne pączusie na serku mascarpone, a że tego u nas jakoś ostatnio nie brakuje, tak więc ten przepis spadł nam z nieba... Idealne dla małych dziecięcych rączek, ale nie tylko, mamusie też chętnie przygarną po takim do kawy... 😋😋😋

15 lutego 2021

BUŁKI POZNAŃSKIE Z PRZEDZIAŁKIEM, NA PODMŁODZIE



    Bułki poznańskie z przedziałkiem, to smak dzieciństwa większości z nas. Teraz takich bułek się nie kupi... 😒 Bułki przygotowywane w dwóch etapach, ale każdy to tak naprawdę chwila. Pierwszego dnia przygotowujemy podmłodę*, po kolejnych 12-16h mamy drugi etap, potem już tylko wyrastanie, formowanie, kolejne wyrastanie, pieczenie i możemy się delektować pysznymi bułkami.

11 lutego 2021

RÓŻE KARNAWAŁOWE




   Róże karnawałowe, to pyszne, delikatne faworki w bardziej subtelnej formie. Z ciastem postępujemy dokładnie tak samo, do momentu wycinania kształtów. Bazujemy na ulubionym przepisie na faworki,

4 lutego 2021

CHRUSTY, CHRUŚCIKI, FAWORKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU




    Karnawał, to czas pysznych słodkości. Obok pączków królują też chrusty, chruściki, faworki. Choć na blogu jest już kilka pysznych przepisów na ten przysmak, dzisiaj przedstawiam Wam kolejny. Chyba najsmaczniejszy, najdelikatniejszy, wprost rozpływający się w ustach.

1 lutego 2021

CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE



    Chleb, który powstał pod wpływem chwili. Nie było go wcale w planach 🙈 Tyle co upiekłam nasze ulubione chleby foremkowe na dwóch zakwasach. No, ale jak to w życiu bywa..., Tak mnie kusił zakwas, który odżywiłam trochę inną metodą (robię tak od jakiegoś czasu, gdy piekę chleby bez formy, głównie na płycie szamotowej). Tak więc zakwas sobie stał stał i kusił, kusił, aż w końcu skusił na dobre. Padło dla odmiany na chleb pszenny, olbrzymie zaskoczenie, tym bardziej, że od kilku lat nie jadamy pszenicy, z wyjątkiem włoskiej pizzy na wakacjach... 😍

27 stycznia 2021

BŁYSKAWICZNE I PYSZNE JAGODZIANKI



   Błyskawiczne i pyszne jagodzianki, konkretniej to borówczanki. Choć jak dla mnie w smaku bez różnicy. W sezonie, gdy piekłam jagodzianki, część była z jagodami, część z borówkami- w smaku takie same, a z borówkami zdecydowanie łatwiej się pracuje... Ten przepis jest genialny, bez wyrabiania, bez wyrastania, wszystko razem wymieszane, nadziane owocami, odstawione do napuszenia i do piekarnika.

25 stycznia 2021

ZUPA BURACZKOWA, BARSZCZ CZERWONY



   Pyszna i błyskawiczna zupa buraczkowa, to idealna alternatywa dla czasochłonnego barszczu. U nas zyskała ona swych stałych wielbicieli. Dodatkowo jest zupą dietetyczną, u nas bez dodatku śmietany i bez glutenu. Dla zupoholików, to pyszna dodatkowa, dzienna porcja warzyw

18 stycznia 2021

PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI




   Paszteciki z pieczarkami, to idealny dodatek do barszczu, zupy buraczkowej lub do zajadania same. Moje dziecię wręcz zakręciło się na ich punkcie. Do tego stopnia, że w Wigilię zajadała tylko paszteciki... 🙈

12 stycznia 2021

WIENIEC CYNAMONOWY



   To ciasto zauroczyło mnie najpierw swym wyglądem, a potem także i smakiem. O tej porze roku ciasta z cynamonem smakują najlepiej. To, za sprawą jego dużej ilości, pachnie wprost genialnie. Smak i aromat tego ciasta powala na kolana, dosłownie, jest bajeczne 😋😋

7 stycznia 2021

SAŁATKA WARSTWOWA GYROS


   Aż się sama dziwię, że dotychczas nie przygotowywałam, ba nawet nigdy nie jadłam sałatki gyros 🙈 Natknęłam się gdzieś na przepis, który nie do końca mnie przekonywał, ale szperając dalej, znalazłam ten oto przepis. Połączenia smaków, w tym dodatek sosu na bazie czosnku, to było to, co przemówiło do mnie najbardziej. I nie pomyliłam się, ta sałatka jest bajeczna, a dodatek sosu czosnkowego, to taka wisienka na torcie...😋😋