Błyskawiczna i pyszna sałatka śledziowa. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Moje serce skradła totalnie, do tego stopnia, że zajadałam ją 4 dni z rzędu...😀
Pierwszego dnia była w wersji prawie podstawowej, bo od razu dodałam swoich smaków, m.in. żurawinę i ząbek czosnku. Kolejnego dnia dodałam jeszcze gotowane jajko 👌😋
Obydwie wersje były super. Więc u nas będzie na pewno, nie wiem jeszcze tylko czy z jednej porcji, czy z podwójnej... 😄
Inspiracją był przepis znaleziony na insta, na stronie ataeb7
Składniki:
- 250g filetów śledziowych a'la matjas w oleju lub w zalewie- wymoczonych wcześniej w wodzie (ja użyłam tych drugich, moczyłam je wcześniej ok.3h, w tym czasie zmieniając kilka razy wodę)
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1,5 jabłka
- 1 mniejsza cebula
- 1/2 pęczka szczypioru
- 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1,5 łyżki jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu roślinnego (dałam z tapioki)
- sól i pieprz do smaku
- ząbek czosnku
- 1-2 jajka (opcjonalnie)
- sparzona żurawina
Śledzie odsączamy z oleju lub z wody (w której się moczyły), kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Cebulę, jabłka, ogórki oraz jajka (gdy dajemy) kroimy w kostkę i dokładamy do śledzi, ja dorzuciłam także trochę sparzonej, odsączonej żurawiny. Szczypior siekamy i dodajemy do reszty składników.
Ząbek czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę, solimy. Dodajemy musztardę, majonez oraz jogurt i miód (lub syrop), mieszamy. Polewamy sosem sałatkę, dodajemy świeżo mielony pieprz i trochę soli do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce.
Smacznego :-)
sałatka dla rodziny
OdpowiedzUsuńprzecudne
OdpowiedzUsuń