7 stycznia 2021

SAŁATKA WARSTWOWA GYROS


   Aż się sama dziwię, że dotychczas nie przygotowywałam, ba nawet nigdy nie jadłam sałatki gyros 🙈 Natknęłam się gdzieś na przepis, który nie do końca mnie przekonywał, ale szperając dalej, znalazłam ten oto przepis. Połączenia smaków, w tym dodatek sosu na bazie czosnku, to było to, co przemówiło do mnie najbardziej. I nie pomyliłam się, ta sałatka jest bajeczna, a dodatek sosu czosnkowego, to taka wisienka na torcie...😋😋

Oj będzie u nas częstym gościem, następnym razem zmniejszę tylko ilość mięsa, jak dla mnie było go trochę dużo..., zwiększę natomiast ilość kapusty pekińskiej. Reszta bez zarzutów. Nawet mój małżonek zajadał z wielkim apetytem, a nie przepada za tego typu sałatkami. Dodatek dość sporej ilości przyprawy gyros sprawił, iż moja sałatka była zdecydowana w smaku- pikantna i pyszna. Całości dopełnił też pikantny ketchup. No i moje naczynie było zbyt małe, część musiałam przełożyć do drugiego naczynia. Tak więc misa musi większa niż 2,5l...


Składniki:

kurczak gyros:

- 800g piersi z kurczaka

- 2-3 łyżki oleju (u mnie oliwa z wytłoczyn, bez posmaku)

- 30g przyprawy gyros (użyłam z 'Kuchni Świata", bez zbędnych dodatków)

Piersi umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym, pokroić na nieduże kawałki. W misce wymieszać oliwę z przyprawą gyros. Wrzucić do niej kawałki kurczaka i dokładnie przemieszać tak, by każdy kawałek był pokryty marynatą. Odstawić na minimum kilka minut. 




sos czosnkowy:

- 3 łyżki majonezu

- 4 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie grecki- gęsty)

- 3 ząbki czosnku

- 3 łyżki soku z cytryny (pominęłam)

- łyżka siekanego koperku


pozostałe składniki sałatki warstwowej:

- 4 łyżki ketchupu (można pominąć), u mnie pikantny

- 150g ogórków konserwowych

- 150g świeżego ogórka

- puszka kukurydzy (400g)

- 150g pomidorków koktajlowych

- 1 mała czerwona cebula

- duża papryka (ok. 300g, u mnie po połowie czerwona i żółta)

- 150g kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej (ja dałam prawie 300g i uważam, że mogłoby być jej jeszcze więcej)


Kurczaka wykładamy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy ok. 10 minut, kilka razy mieszając w trakcie smażenia. Odstawiamy do przestudzenia.



W czym czasie przygotowujemy sobie sos czosnkowy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy majonez i jogurt naturalny oraz sok z cytryny (gdy dajemy) i koperek.. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.




Na dno misy (najlepiej szklanej) wykładamy kawałki schłodzonego kurczaka, wraz ze sosem od smażenia. Polewamy ketchupem (gdy dajemy) i równo rozsmarowujemy.




Drugą warstwę stanowią pokrojone kawałki ogórków; konserwowych i świeżych. 




Następnie wykładamy odsączoną kukurydzę. 




Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Na nich wykładamy pokrojoną cebulę (ja lekko posypałam swoją solą). 




Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym. Paprykę kroimy w kostkę i wykładamy jako kolejną warstwę. 




Na samej górze wykładamy pokrojoną kapustę pekińską lub rozdrobnioną sałatę lodową. 




Przed podaniem schładzamy kilka godzin w lodówce.







Smacznego :-)

4 komentarze: