1 kwietnia 2021

BABKA MAJONEZOWA


 Super prosta i meeega pyszna- babka majonezowa. Jest bardzo delikatna i super puszysta oraz wilgotna. To zdecydowanie nr 1 w艣r贸d babek 馃憤, zar贸wno pod wzgl臋dem przygotowania (dos艂ownie moment i jest), jak i smaku 馃憣馃構


Przygotowa艂am j膮 wczoraj na szybko, tak w mi臋dzyczasie, do kawy, zauroczy艂a nas tak, 偶e na pewno b臋dzie powt贸rka na 艢wi臋ta 馃構Po tej wczorajszej pozosta艂o ju偶 tylko wspomnienie... 馃挆

Inspiracj膮 by艂 ten przepis, pomin臋艂am tylko m膮k臋 ziemniaczan膮 (nie dodaj臋 jej nigdy do babek), m膮k臋 pszenn膮 zamieni艂am na orkiszow膮 tortow膮. Jako, 偶e mia艂am do艣膰 rzadki majonez- moje ciasto by艂o bardzo p艂ynne, doda艂am 20g m膮ki wi臋cej. Przy g臋stym majonezie wystarczy 170g m膮ki.

Sk艂adniki:

- 4 jajka

- 140g majonezu (da艂am "pegaz", do艣膰 rzadki) 

- 190g m膮ki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) przy g臋stym majonezie, wystarczy 170g m膮ki

                                              (w oryginale by艂o: 90g skrobi ziemniaczanej i 80g m膮ki pszennej)

- 150g ksylitolu lub cukru

- 2-3 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia (u mnie 8g domowego)


Jajka ubijamy z ksylitolem lub cukrem na puch. Dodajemy majonez. Na ko艅cu dodajemy m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia.







 Ca艂o艣膰 mieszamy i przek艂adamy do przygotowanej wcze艣niej formy, przesmarowanej t艂uszczem i obsypanej bu艂k膮 tart膮. Masa jest bardzo p艂ynna, wi臋c wyr贸wnuje si臋 sama.





Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 35-40 minut na programie g贸ra-d贸艂, bez termoobiegu. Ja piek艂am 42 minuty, ale nast臋pnym razem 40 b臋dzie ok.

Przed wystawieniem warto sprawdzi膰 patyczkiem, czy jest dopieczona.

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut. Nast臋pnie wyjmujemy babk臋 z formy. Po lekkim przestudzeniu polewamy lukrem. U mnie tradycyjnie lukier marcepanowy.





Lukier marcepanowy:

- 70g pudru trzcinowego

- 35g krem贸wki

- kilka kropli aromatu migda艂owego


Do miseczki wsypujemy puder, dodajemy kilka kropli aromatu migda艂owego i wlewamy krem贸wk臋. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowym lukrem polewamy nasz膮 babk臋 i odstawiamy do zastygni臋cia.














Smacznego :-)

3 komentarze: