24 kwietnia 2020

KEBABCZETA Z GRILLA



   Kebabczeta to danie kuchni bułgarskiej. Przygotowuje się je z mielonego mięsa, formuje w kształcie kiełbasek i smaży na grillu. Pyszne i szybkie danie. U nas z sosem czosnkowo- miętowym, na bazie gęstego jogurtu. Tegoroczny sezon grillowy rozpoczęliśmy bardzo wcześnie, to już nasze drugie grillowanie w tym sezonie.

Ja wykorzystałam mięso wołowe i wieprzowe, myślę, iż jeszcze smaczniejsze byłyby z dodatkiem jagnięciny...
Inspiracją był ten przepis, z małymi modyfikacjami...

Składniki:
- 1200g mięsa mielonego (u mnie 500g łopatki wieprzowej i 700g udźca wołowego)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 i 1/4 łyżeczki soli (daję himalajską)
- 4 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka świeżych listków kolendry, ja dałam kilka rozduszonych ziaren (z braku świeżych listków)
- świeżo mielony pieprz
- kilka przekręceń chilli z młynka

Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno pokrojoną w kostkę cebulę, świeżo mielony pieprz, kolendrę, chilli oraz sól.




Mieszamy dokładnie dłonią do połączenia składników. Z wyrobionego mięsa formujemy wałki, wygładzamy i odkładamy na talerz. U mnie wyszło 10 a'la kiełbasek.


Smażymy na rozgrzanym mocno grillu, po kilka minut z każdej strony. Łączny czas smażenia wyniósł u nas 18 minut. Najlepiej sprawdzić jedną kebabczetę krojąc ją na pół czy jest już dopieczona wewnątrz. Każdy grill ma inną moc, a więc i temperaturę smażenia.



Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas  z sosem czosnkowo- miętowym i z sałatą.


Sos czosnkowo- miętowy:
- 2 kubeczki jogurtu greckiego (każdy po 180g)
- 4 ząbki czosnku
- 1 kopiasta łyżeczka majonezu (nie trzeba)
- 1-2 łyżeczki pikantnego keczupu (nie trzeba)
- sól, świeżo mielony pieprz
- świeże listki mięty

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, majonez oraz jogurt i keczup, i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekane listki mięty.






Smacznego :-)

1 komentarz: