14 listopada 2019

BABKA TWAROGOWA



   Babka twarogowa, to babka z dodatkiem twarogu, czyli taki babko-sernik. Idealna w smaku, wilgotna i długo utrzymująca świeżość. W smaku to połączenie babki i sernika w jednym. Polecam, nas zauroczyła swym smakiem

Inspiracją był ten przepis 

Składniki:
- 200g masła
- 250g twarogu (u mnie b.gęsty wiaderkowy)
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki* cukru (u mnie ksylitol)
- 340g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub 2 szklanki* pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy bezglutenowy)
- skórka otarta z 1/2 cytryny (daję gotową Oetkera)

*szklanka 250ml

dodatkowo:
- masło i bułka tarta lub mąka do formy
- puder lub lukier (u mnie lukier marcepanowy-nasz ulubiony)

Miękkie masło miksujemy z cukrem lub ksylitolem na puszystą, gładką masę.
Dodajemy partiami twaróg i miksujemy do połączenia składników.
Następnie wbijamy pojedynczo jajka, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz skórkę otartą z cytryny. Całość miksujemy do połączenia składników.

Formę do babki (z kominem) o śr.24cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą (nadmiar strzepujemy).
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165*C, pieczemy ok. 45-55 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu, do tzw. suchego patyczka (u mnie ok.40 minut, ale wszystko zależy od piekarnika..)


Formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut. Następnie wyjmujemy babkę z formy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Przed podaniem posypujemy pudrem lub jeszcze letnią babkę smarujemy lukrem, u mnie marcepanowy.



Lukier marcepanowy:
- kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego
- kilka kropli dobrego aromatu migdałowego
- kilka łyżeczek słodkiej kremówki

W miseczce umieszczamy puder, dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego (lub dowolnego innego) i mieszając dolewamy kremówkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowym lukrem smarujemy babkę i odstawiamy do zastygnięcia.



Smacznego :-)

2 komentarze: