4 czerwca 2019

PROSTE, SZYBKIE CIASTO JOGURTOWE



   Pyszne, szybkie ciasto jogurtowe-muffinowe, powstało bowiem na bazie naszych ulubionych muffinek. I choć nie piecze się tak szybko one, to warto niekiedy zamiast muffin przygotować takie właśnie ciasto z owocami i kruszonką.
Pyszne, wilgotne, długo pozostające świeże, pod warunkiem, że coś się uchowa... ;-)
I co bardzo istotne, mega proste do przygotowania, bez długiego mieszania, bez wyrabiania. Osobno wszystkie składniki mokre, osobno suche, następnie tylko lekkie przemieszanie i ciasto gotowe.

Piekłam w małej, ciemnej blaszce, o wym. 28x23cm

Składniki:
suche:
- 200g mąki orkiszowej typ450 (lub pszennej)
- 150g ksylitolu lub drobnego cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody (3g)
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

mokre:
- 170g jogurtu naturalnego
- 100g roztopionego masła
- 3 jajka

Dodatkowo:
- ulubione owoce (u mnie borówki, truskawki i morele)

W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche. W drugiej misce mieszamy składniki mokre, tj. roztrzepujemy dokładnie jajka, dodajemy jogurt i stopione masło. Następnie do składników mokrych wsypujemy składniki suche i delikatnie mieszamy. Nie wyrabiamy, nie mieszamy długo, tylko do połączenia składników.

Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy, wykładamy na nim ulubione owoce (u mnie borówki, truskawki i morele- to co było akurat pod ręką) i obsypujemy kruszonką.



Kruszonka:
- 120g mąki orkiszowej tortowej typ450
- 70g ksylitolu lub cukru
- 70g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)

Z powyższych składników zagnieść energicznie kruche ciasto, masa powinna się rozkruszyć. Kruszonką posypać ciasto z owocami.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec ok .40-45 minut na termoobiegu lub do momentu lekkiego przyrumienienia i wypieczenia środka ciasta. U mnie trwało to prawie 45 minut...

U mnie dodatkowo ciasto polukrowane (nie jest to konieczne), ale moi domownicy lubią ciasta "wykończone".

Lukier marcepanowy:
- kilka łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego)
- kilka kropli aromatu migdałowego
- kremówka

Do miseczki wsypujemy puder, dodajemy kilka kropli aromatu i mieszając stopniowo dolewamy kremówkę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia (puder trzcinowy rozpuszcza się dłużej niż zwykły.






Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz