24 maja 2019

ROLADA BISZKOPTOWA Z JABŁKAMI I MALINAMI



  Błyskawiczna, pyszna, dietetyczna rolada biszkoptowa na mące orkiszowej bez dodatku cukru, bez proszku do pieczenia, bez laktozy. Na wiosnę takie lekkie ciasta smakują najbardziej. Ja uwielbiam domowe, dietetyczne ciasta do południowej czarnej kawy...
Ja wykorzystałam domowy mus jabłkowy, bez dodatku cukru, dodałam też kilka malin. Ciasto wyszło bardzo delikatne, puszyste i wilgotne.
Idealne, szybkie ciasto na  Dzień Matki ;-)

Składniki:
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- 150-170g ksylitolu (lub cukru)
- 135g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej)

Dodatkowo:
- ok. 600-700g musu jabłkowego (u mnie 600g+maliny i 2 truskawki)
- puder do oprószenia ciasta lub lukier (u mnie marcepanowy)

Oddzielić dokładnie białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier (ksylitol), następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na samym końcu dodajemy po łyżce mąkę i delikatnie mieszamy (najlepiej łopatką lub na najniższych obrotach miksera).


Owoce wykładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, zalewamy masą biszkoptową, dokładnie przykrywamy nią owoce.




Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok. 30-35 minut na programie do pieczenia biszkoptów lub tylko góra-dół, bez termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia.



Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę. Następnie (jeszcze ciepłe) przykrywamy papierem do pieczenia (lub ręcznikiem kuchennym), na niego wykładamy kratkę z piekarnika lub blaszkę. Blachy odwracamy do góry nogami.


Zdejmujemy blachę (na której piekł się biszkopt) i odklejamy delikatnie papier. Przy pomocy papieru (lub ręcznika kuchennego), na którym leży ciasto zwijamy wszystko w ciasny rulon. Formujemy roladę.




Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem (np.trzcinowym) lub po wystudzeniu smarujemy lukrem, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy:
kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli aromatu migdałowego i kremówka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), można zastąpić kremówkę wrzątkiem.







Smacznego :-)

Do 30 czerwca na stronie www.manufaktura-wielkopolska.pl na hasło durszlak10 uzyskacie 10% rabatu



                                                      Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

7 komentarzy:

  1. Ale świetny sposób na roladę.... jestem pewna że ją zrobie
    brawo brawo ...ach

    OdpowiedzUsuń
  2. Już zrobiłam....nie mogłam się doczekać
    Rolada przepyszna....warto polecenia mniam
    Naprawdę mało przy niej pracy, lubię takie przepisy
    Dałam rabarbar pare truskawek moreli.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty i świetny przepis. Nic tylko przygotować u siebie!

    OdpowiedzUsuń