8 kwietnia 2019

DOSKONAŁY CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ



  Doskonały chleb z kaszy gryczanej, tym razem  w wersji bez dodatku ziaren. Taka mała odmiana od chlebów z ziarnami, ostatnio królują u nas chleby bez ziaren- nowy trend... To chleb z trzech składników: kasza, woda i sól...

Jako, że moi domownicy, są chętni na wszelkie eksperymenty, zamieniliśmy pieczony od kilku lat chleb z kaszy gryczanej z ziarnami, na chleb bez ziaren. Choć na co dzień nie stronimy od glutenu (preferujemy raczej domowe chleby na zakwasie), to niekiedy nachodzi nas ochota na coś nowego. Ten chleb jest taką naszą nowinką. Piekliśmy go od stycznia już kilkukrotnie i co jakiś czas do niego wracamy. Polecam jako małą odmianę. Od razu zaznaczam iż kasza gryczana niepalona (biała) jest w tym chlebie niewyczuwalna (kasza palona ma zupełnie inny smak). Ten przepis jest też dużo szybszy od wcześniejszego.
Myślę iż rodzaj użytej kaszy ma tutaj znaczenie, nasza kasza (kupuję bio z Lidla), nie chłonie tak dużo wody (nie wiem od czego to zależy, ale tak właśnie jest), zauważyłam to zarówno przy chlebie jak i gotowaniu samej kaszy.
Tym razem sięgnęłam do tego przepisu, dałam tylko mniej wody

Piekłam w ciemnej formie, o wym. 26,5x8,5cm

Składniki:
- 500g kaszy gryczanej białej (u mnie bio z Lidla)
- 600g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej + więcej do uzupełnienia
- 3 płaskie łyżeczki soli himalajskiej (zwykłej mniej)

Kaszę przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą. Przekładamy do miski, zalewamy 600ml (g) wody Gdyby woda nie przykryła całej kaszy dajemy jej więcej, w oryginale było 700ml), mieszamy i odstawiamy bez przykrycia, w dość ciepłe miejsce, na min. 8h.


Po tym czasie kaszę mieszamy i ewentualnie uzupełniamy ilość wody tak, by kasza była nią cała przykryta. U mnie ok.50-100ml (g).
Moja kasza po przemieszaniu spienia się. Odstawiamy na kolejne godziny, u mnie ok.12h.


Następnie po ok. 12h, z kaszy zlewamy nadmiar wody, gdyby takowy był, dodajemy sól i blendujemy na prawie gładką masę. Używam ręcznego blendera.



Dla lepszego zobrazowania:
Ja zalewam kaszę wodą ok. południa. Późnym wieczorem mieszam i uzupełniam płyny, odstawiam na całą noc, rano blenduję i przekładam do formy, wieczorem piekę chleb.

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i odstawiamy pod przykryciem na ok.10-12h. I tutaj nie ma reguły, niekiedy chleb wybrzusza się już po 4h, a niekiedy nie wyrasta prawie wcale. Mimo to wstawiam go do piekarnika, wyrasta dopiero w trakcie pieczenia.


Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.55-60 minut. U mnie 60 minut, ale wszystko zależy od piekarnika.


Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy, odklejamy papier i odstawiamy do wystudzenia. Pyszny zarówno na ciepło jak i w kolejne dni. Ja przechowuję chleb w papierowej torbie, w niej zawsze ma chrupiącą skórkę.







Smacznego :-)


Smaczne a nie tuczy :)

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo, skorzystam na pewno z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również. Polecam, prosty i pyszny chlebek 😊

      Usuń
    2. Na pewno dobry ale trzeba zaznaczyc ze nie dla osøb z wrzodami.Mojemu po kaszy gryczanej gotowanej pekly wrzody a nie wiedzialam ze je.ma i cudem uszedl z zyciem tak kasza drazni ...pozdrawiam Zawsze mowili ze zdrowa ale trzeba uwazac wiec myślė że inna mozna zastapic?

      Usuń
    3. Ta zabójcza kasza była ciemna wiec chyba palona , z biala pewnie.bardziej.strawny

      Usuń
    4. No, tak niekiedy bywa. Nie zawsze to co zdrowe, dla każdego wskazane. Biała jest delikatniejsza, pewnie też lżej strawna. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  2. Z domowym chlebem trzeba mieć doświadczenie. Nie wychodzi to zbyt prosto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś zawsze jest ten pierwszy raz... A jak już się zacznie, wszystkie przepisy wydają się proste 😀
      Pozdrawiam 😊

      Usuń
  3. Domowy chlebek jest najlepszy. Interesuję się tym dlatego ten przepis na pewno wyprobuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam już dwa razy i nie wyrasta mi :( czy to może za dużo wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to nie wiem od czego to zależy bo niekiedy pięknie wyrasta już w formie, a niekiedy dopiero w piekarniku... 🤷‍♀️
      Ale w piekarniku powinien jednak trochę wyrosnąć. Jak nie, to może rzeczywiście zbyt rzadkie ciasto...

      Usuń
    2. Dziękuję :) ogólnie chlebek jest pyszny! Jak reszta wypieków

      Usuń