20 lutego 2019

CHILI Z INDYKIEM, WARZYWAMI I RYŻEM



   Dzisiaj dietetyczna wersja chili con carne, z indykiem, warzywami i ryżem. I choć osobiście za indykiem nie przepadam, tutaj zrobiłam wyjątek. Danie bardzo pożywne, w miarę szybko się przygotowujące i co najważniejsze pyszne w smaku. Polecam bardzo gorąco, ja uwielbiam takie klimaty ;-)

Inspiracją był ten przepis. Przygotowywałam z podwójnej porcji.

Składniki dla 3 osób:
- 300g mielonego z indyka
- 1/2 szklanki* ryżu (u mnie basmati)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 puszki krojonych pomidorów (u mnie domowa passata)
- szklanka bulionu
- 1/3 szklanki odsączonej czerwonej fasoli z puszki
- 1/3 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
- 1/3 szklanki startego sera
- 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub dowolny tłuszcz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu

*szklanka 250ml

Dodatkowo, do podania:
- awokado
- limonka do skropienia
- kilka pomidorków koktajlowych
- świeża kolendra
- papryczka chili

Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać mięso i dokładnie obsmażyć.


Dodać przyprawy, tj. oregano, kumin, papryki, sól oraz pieprz. Całość wymieszać. wsypać suchy ryż, zamieszać.


Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, odsączone: fasolę i kukurydzę, wlać bulion oraz pomidory z puszki, wymieszać i zagotować.
Gotować pod przykryciem ok.17-20 minut, na niezbyt dużym palniku.

Na końcu dodać starty ser, przykryć i podgrzewać jeszcze ok.2 minuty.


Awokado skropić sokiem z limetki, delikatnie posolić i wymieszać.

Awokado i pomidorki koktajlowe (przekrojone na pół) wyłożyć na potrawę, posypać świeżą kolendrą, opcjonalnie także chili.




Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Danie prezentuje się bardzo pysznie :). W sam raz na potreningowy posiłek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Często korzystam z Pani przepisów, są bardzo fajne. Cieszę się że natknęłam się na tego bloga. Przede wszystkim smaczne 😋. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń