15 stycznia 2018

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ, BRZOSKWINIAMI I PORZECZKAMI



   Znany od lat sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką w nowej odsłonie. Do już i tak pysznego sernika dodałam obok brzoskwiń mrożone porzeczki, nadały sernikowi nutę świeżości, dzięki temu był jeszcze smaczniejszy niż zwykle.
Powiem więcej, zajadali się nim wszyscy z wielkim apetytem, nawet ci, których bym o to nigdy nie podejrzewała, bo są wielkimi tradycjonalistami i jak sernik, to tylko tradycyjny, bez "dziwnych" dodatków... a nad tym rozpływali się w zachwycie... :-)

Piekłam w dużej formie, o wym.37,5x24,5cm

Składniki:
Kruche ciasto:
- 550g mąki orkiszowej typ750  - dałam 500g typ750 + 50g dunst orkiszowy 
(można dać zamiennie 500g orkisz typ700 lub 3 szklanki pszennej)
- 250g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
- 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy bezglutenowy)

Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto, można energicznie ręcznie lub tak jak ja wyręczając się hakiem miksera.
Mniej więcej połową ciasta wyklejamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, drugą część kruchego ciasta odstawiamy w misce do lodówki.
Blaszkę możemy również odstawić do lodówki.



Masa serowa:
- 500g sera (dobrego, gęstego- u mnie najczęściej "Juliko" lub "Mój Ulubiony")
- 125g masła
- 1 jajko
- 1 proszek budyniowy śmietankowy lub waniliowy (lub 40g mąki ziemniaczanej)
- 1/2 szklanki mielonego ksylitolu (lub pudru)

Miękkie masło umieścić w misie miskera i utrzeć z mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy partiami ser, jajko oraz proszek budyniowy. Dokładnie ucieramy do połączenia składników.
Masę serową wykładamy na schłodzony kruchy spód.



Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń (u mnie średni słoik domowych)
- czerwona porzeczka (u mnie mrożona)
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego (lub zwykłego)

Brzoskwinie odsączone wcześniej z zalewy, pokroić na plastry i ułożyć na masie serowej. Posypać mrożonymi (lub świeżymi gdy mamy) porzeczkami.




Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukier, po każdym dodaniu dokładnie ubijamy. Masa powinna być b.gęsta.


Masą bezową przykrywamy owoce. Wierzch obsypujemy schłodzoną kruszonką.




Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Z termoobiegiem krócej.

Ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ja moje polewam delikatnie lukrem (moi domownicy tak lubią) z mielonego pudru trzcinowego z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego, to nasz ulubiony lukier marcepanowy.







Smacznego :-)

2 komentarze: