13 grudnia 2017

PAPPARDELLE Z MARCHEWKI



   Marchewka a'la pappardelle bije u nas rekordy popularności. To genialny sposób na przemycenie najmłodszym warzyw. Dzieci w większości uwielbiają makarony, marchewkę już niekoniecznie...
Dla wszystkich niejadków, ale także dla łasuchów, błyskawiczna i pyszna jarzyna do obiadu. Polecam bardzo gorąco.

Składniki:
- 3-4 średnie marchewki
- 1-2 łyżki masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej kokosowy)
- sól (u mnie himalajska)
- czarny sezam do posypania (można pominąć)

Marchew dokładnie umyć, obrać, odciąć końcówki. Obieraczką do warzyw pociąć na cienkie paski.



Na patelni roztopić masło klarowane, na rozgrzany tłuszcz wrzucić paski marchwi i mieszając kilka minut podsmażyć. Delikatnie posolić. Podawać posypane czarnym sezamem lub bez niczego.
Tak przygotowana marchewka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale może być również samodzielnym (dietetycznym) daniem.





Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz