8 marca 2017

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z CIECIERZYCĄ



   Zupa krem z białych warzyw. Polecana szczególnie w okresie jesienno-zimowym (duża ilość warzyw korzeniowych), ale nie tylko.
Jak dla mnie trochę zbyt gęsta, ale po dolaniu wody, idealna. Z dodatkiem chrupkich kawałków szynki- wręcz bajeczna. Polecam bardzo gorąco. Choć co niektórzy, mogą kręcić nosem na warzywa, za którymi nie przepadają lub mleko (mnie również nie podobał się ten pomysł), to od razu uspakajam, w zupie są one niewyczuwalne. Przeraziła mnie m.in.ilość selera, którego nie lubię jak i wspomniane wyżej mleko. Wszystko razem stworzyło idealną całość. Zupa bardzo zaskakująca swym smakiem, oczywiście w sensie pozytywnym.
Przepis znaleziony tutaj.
Porcja dla 4-6 osób.

Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 por (biała część)
- 1/2 korzenia selera
- 2 pietruszki (u mnie jedna duża)
- 1 ziemniak
- 300g kalafiora (u mnie mrożony)
- 200g ciecierzycy z puszki
- 750ml bulionu
- 250ml mleka
- 125ml kremówki
- 30g masła
- 1 łyżeczka startego imbiru (pominęłam)
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól do smaku

Dodatkowo:
- kawałki podsmażonej szynki włoskiej (surowej, wędzonej) lub boczku
- lub grzanki

W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dorzucić pokrojony w plastry por. Chwilę podsmażyć. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pietruszki, korzeń selera, ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Mieszając smażyć ok.1-2 minuty. Następnie dodać ciecierzycę (z zalewą), zalać całość gorącym bulionem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem (gdy dajemy) i gotować na małym palniku, pod przykryciem ok.15 minut.



Na końcu dodajemy mleko i śmietanę. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę.
Podajemy z podsmażoną na suchej patelni szynką włoską, kawałkami boczku lub grzankami.





Smacznego :-)


Nasiona roślin strączkowych na talerzu Nasiona roślin strączkowych na talerzu

2 komentarze:

  1. Zupy krem są jednym z lepszych rozwiązań - można je zjeść zarówno na obiad jak i na kolacje i do tego są bardzo sycące :) Twoja wyglada cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My jesteśmy bardzo zupowi. Ostatnio coraz częściej skłaniamy się właśnie ku zupom kremom. W takiej zupie można bowiem przemycić mnóstwo warzyw, za którymi nie wszyscy przepadają. A ta miała smak wyjątkowy. Naprawdę godny polecenia :-)

      Usuń