24 listopada 2014

KOTLETY (PLACUSZKI) Z KASZY JAGLANEJ I ZIEMNIAKÓW



   Te kotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza  (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem (nadaje super smak) i druga obłędnie smakowita- z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem i boczkiem...
Ta wersja jest cudowna! Upiec je możemy również na dwa sposoby: pierwszy tradycyjny na patelni i drugi dietetyczny - w piekarniku, choć po degustacji obydwu wersji stwierdzam iż wersja z patelni jest odrobinę smaczniejsza, przynajmniej dla mnie. Te kotlety to idealny sposób na przemycenie kaszy jaglanej, w placuszkach jest niewyczuwalna (gdyby komuś przeszkadzał jej smak), a wszyscy wiemy, że jest bardzo zdrowa, choć nie wszyscy tak chętnie po nią sięgamy. U mnie na szczęście nie ma problemu z jedzeniem kasz, a to danie to po prostu urozmaicenie menu jaglanego. Polecam również  pyszne chlebki z kaszy jaglanej, pasztety ale nie tylko. Przepis znaleziony tutaj, z małymi modyfikacjami, m.in. w oryginale były z dodatkiem jogurtu- nam ta wersja nie przypadła do gustu. Idealnie smakują same, jak również jako dodatek np. do zup.

Składniki na ok.15 sztuk:
- 1kg surowych, obranych ziemniaków
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba)
- olej kokosowy lub oliwa do smażenia
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 plastry boczku (opcjonalnie)

Ziemniaki ugotować, odcedzić, jeszcze gorące rozdusić lub przecisnąć przez praskę, dodać gorącą kaszę jaglaną i wymieszać.
Na rozgrzanej patelni wysmażyć drobno pokrojony boczek, przełożyć go do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju (lub oliwie) pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszać i zdjąć z ognia. dodać do miski z ziemniakami i kaszą jaglaną.


Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszać i formować kotlety z jeszcze ciepłego farszu. Ja do części masy dodałam również podsmażony boczek. Gdy będziemy nasze kotlety smażyć na patelni proponuję dodać również 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, skrobia sprawi, że nie będą się rozpadały (pierwsze, które smażyłam troszkę się rozsypywały, myślę iż zależy to od gatunku ziemniaków). Gdy przygotowujemy je w wersji z piekarnika mąkę ziemniaczaną możemy pominąć, kotlety zachowują swój kształt. Smażymy po kilka minut z każdej strony na rozgrzanym oleju, do zrumienienia.


Wersja z piekarnika: kotlety wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180*C i pieczemy ok.30 minut, na termoobiegu.



Rewelacyjnie smakują same ale również jako dodatek do zupy np. grzybowej lub do żurku.





Smacznego :-)
Smaczna Jesień Placuszki i racuszki Marnacja - STOP

9 komentarzy:

  1. Kotleciki wspaniałe ,apetycznie wyglądają ,muszą być bardzo smaczne
    Jeszcze z kaszy jaglanej nie przygotowywałam kotletów koniecznie muszę wypróbować
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również zauroczyły mnie wyglądem. Smakują jeszcze lepiej niż wyglądają, naprawdę. Polecam bardzo gorąco. Pozdrawiam ! :-)

      Usuń
    2. Również zauroczyły mnie wyglądem. Smakują jeszcze lepiej niż wyglądają, naprawdę. Polecam bardzo gorąco. Pozdrawiam ! :-)

      Usuń
  2. Ja tak samo jak Pani Ewa nigdy nie robiłem kotletów z kaszy jaglanej ale bardzo ja lubie i musze spróbować :) Pomysł świetny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są przepyszne. Bardzo godne polecenia. Pozdrawiam! :-)

      Usuń
  3. Faktycznie ,ja też je zrobiłem zgodnie z przepisem , są świetne ,polecam , Allamir.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja żona robiła je wczoraj i wyszły pyszne :-) Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam również bardzo smakują. Dziękuję i pozdrawiam ! :-)

      Usuń