9 października 2014

PASTA Z JAJEK, PASTA JAJECZNA Z DOMOWYM PIECZYWEM PEŁNOZIARNISTYM



   Troszkę inna wersja pasty jajecznej. Wersja dietetyczna i to bez dodatku jogurtu, z którym mam przy paście złe doświadczenia. Jak tylko chciałam odchudzić trochę pastę jajeczną i zaczęłam częściowo dodawać jogurt naturalny, pasta zaczęła mi podchodzić wodą i wygląd jak i smak miała niezbyt zachęcający.
Pewnie przygotowana na świeżo jest ok, ale ja zawsze przygotowuję wieczorem, tak by była na ranne śniadanie. Tak, że na jakiś czas zawiesiłam przyrządzanie tej potrawy. Do czasu aż natknęłam się na ten przepis, a znalazłam go w książce Marty Grycan Moja Dolce Vita. I w pełni mnie ten przepis satysfakcjonuje. Nawet mała ilość majonezu i zmiksowanie (a nie poduszenie, jak dotychczas robiłam) gwarantuje iż tak przygotowana pasta wcale nie jest sucha, jak mogłoby się wydawać. Jest dość puszysta i bardzo smaczna. Tak więc polecam, idealna na jesienne śniadanie, do tego pełnoziarnista kanapeczka (przepis już niebawem), trochę pesto i mamy pełnowartościowe śniadanko, które doda nam energii na kilka następnych godzin.

Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżka majonezu
- 2 szalotki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku

Ugotowane i przestudzone jajka, obieramy. Dodajemy do nich drobno pokrojone szalotki oraz majonez i miksujemy (użyłam ręcznego blendera). Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce.


Podajemy z domowym, pełnoziarnistym pieczywem. Ja smarowałam kanapki dodatkowo pesto i na to dopiero pastą jajeczną, pychotka... :-)








Smacznego :-)
Smaczna Jesień ALE JAJA!

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł ,to jest bardzo smaczne .Przemysław.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ulubiona pasta moich dzieci, cieszę się, że smakowała. :-)

      Usuń