tag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post2807628899526028159..comments2024-03-22T11:39:59.841+01:00Comments on Smaczne-zdrowe: CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMIUnknownnoreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-80272770591981493632020-05-24T00:56:29.923+02:002020-05-24T00:56:29.923+02:00Cieszę się, że ciasto smakowało 😄Cieszę się, że ciasto smakowało 😄Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-51015749531549233162020-05-23T23:12:43.193+02:002020-05-23T23:12:43.193+02:00Bardzo pyszneBardzo pyszneElizkahttps://airmax.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-78163450363902818902020-05-15T12:02:36.356+02:002020-05-15T12:02:36.356+02:00Zwykle zamieniam paczkę 7g na 25g świeżych, wówcza...Zwykle zamieniam paczkę 7g na 25g świeżych, wówczas tylko pomijamy zaczyn. Czyli tutaj dałabym 2 paczki suchych 😊Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-66532553118014210062020-05-15T10:58:12.335+02:002020-05-15T10:58:12.335+02:00A czy można dodać suche drożdże? Jeśli tak to ile?...A czy można dodać suche drożdże? Jeśli tak to ile?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04675067334374561255noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-53230251442016712972019-07-13T12:13:58.116+02:002019-07-13T12:13:58.116+02:00Mąka orkiszowa razowa ma IG 45, jasna na pewno wyż...Mąka orkiszowa razowa ma IG 45, jasna na pewno wyższe...<br />Ale kluczowe są też chyba dodatki, wówczas bierze się pod uwagę całość...<br />Chleb orkiszowy ma np. IG 50-74...Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-16446671615916453252019-07-10T21:43:44.060+02:002019-07-10T21:43:44.060+02:00A wiadomo jakie IG ma jasna mąka orkiszowa?A wiadomo jakie IG ma jasna mąka orkiszowa?BeataKahttps://www.blogger.com/profile/01329416641294947459noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-72951845259795657202019-07-09T12:31:29.430+02:002019-07-09T12:31:29.430+02:00Mąka orkiszowa ma cudny, lekko orzechowy posmak. M...Mąka orkiszowa ma cudny, lekko orzechowy posmak. Może i jest mniej puszysta, ale pyszna. Choć ostatnio gdy do ciast dodaję orkiszową tortową typ450, są też super puszyste, jak na pszennej. <br /><br />A przepis na to ciacho nieskromnie powiem jest genialny. To ulubione ciasto drożdżowe mojej rodzinki, małżonka szczególnie...Nie jest suche jak typowe drożdżowe, tylko właśnie super wilgotne. I przepyszne 😋<br /><br />Gratuluję udanego ciasta i zachwytu rodzinki 👌😊<br />Pozdrawiam i życzę samych udanych wypieków 😃Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-35730456625389578752019-07-08T21:08:10.914+02:002019-07-08T21:08:10.914+02:00Nigdy wcześniej nie udało mi się zrobić tak dobreg...Nigdy wcześniej nie udało mi się zrobić tak dobrego ciasta drożdżowego. Wydaje mi się, że jest to zasługa... wykorzystania mąki orkiszowej. Pierwszy raz piekłam z niej ciasto i chyba będą kolejne próby.<br /><br />Do tej pory – ciasto drożdżowe wychodziło mi strasznie suche. Przy Twoim przepisie, wyszło fajne, mokre. Najlepszą rekomendacją dla tego przepisu jest to, że zniknęło w moment. Każdy się zajadał i chwalił. Prawie obrosłam w piórka. Pozdrawiam!Majkahttps://www.zadbanewlosy.pl/drozdze-na-wlosy-tabletki-napoj-czy-maseczka-z-drozdzy/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-33107292506210928642019-02-06T20:35:08.025+01:002019-02-06T20:35:08.025+01:00Wyjść wyjdzie, niestety nie podam dokładnej ilości...Wyjść wyjdzie, niestety nie podam dokładnej ilości mąki... Na pewno mniej niż białej. Najlepiej wsypać połowę i stopniowo dosypywać resztę. Mąka pełnoziarnista zagęszcza jeszcze po czasie, tzn.po odstawieniu ciasto jeszcze trochę zgęstnieje. <br />Mąka żytnia chlebowa (jasna) też ma niższy indeks glikemiczny, a na niej wiem, że ciasta wychodzą normalnieSmaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-74357915512579801062019-02-06T14:48:28.533+01:002019-02-06T14:48:28.533+01:00Chciałabym zrobić to ciasto, ale tak się zastanawi...Chciałabym zrobić to ciasto, ale tak się zastanawiam czy ono wyjdzie jeśli użyję mąki orkiszowej pełnoziarnistej? Jestem totalna noga jeśli chodzi o ciasta i staram się nie modyfikować przepisów, ale zależy mi na tym, żeby ciasto miało możliwie niski indeks glikemiczny.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-74814720393705870362018-01-26T12:43:23.069+01:002018-01-26T12:43:23.069+01:00Wierzę, że mogło być jeszcze smaczniejsze. Wiem, ż...Wierzę, że mogło być jeszcze smaczniejsze. Wiem, że tak się również praktykuje i dodaje masło na samym końcu, my tak robimy przy jagodziankach (przepis na brioszki), ale ciasto drożdżowe z owocami u mnie zawsze jakoś tak na szybko, ale kto wie, może kiedyś... Pozdrawiam ;-)Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-16313532383355054982018-01-25T00:08:08.957+01:002018-01-25T00:08:08.957+01:00Robiłam ze śliwkami.
Ciasto z samym masłem, 120 g...Robiłam ze śliwkami. <br />Ciasto z samym masłem, 120 g, i cukrem.<br />Dwa razy :)<br />Za drugim razem było lepsze, kiedy wyrobiłam je wg zasady z mojego domu rodzinnego: najpierw zagnieść na gładko wszystko oprócz tłuszczu, a potem stopniowo dodawać tłuszcz, cały czas wyrabiając, do wchłonięcia.Stella Gotujehttps://www.blogger.com/profile/01625689175891981504noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-39721088739688183942017-05-25T18:12:26.148+02:002017-05-25T18:12:26.148+02:00Tu akurat piekłam na blaszce z piekarnika (dużej),...Tu akurat piekłam na blaszce z piekarnika (dużej), dlatego takie niskie wyszło. Można użyć dowolnej blaszki, wówczas będzie trochę wyższe. Najczęściej piekę w blachach o wym.37,5x24,5cm lub 27,5x22,5cm.Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-1254181653374595192017-05-24T16:45:46.523+02:002017-05-24T16:45:46.523+02:00A na jakiej formie Pani piekła? Ja bym chciała tro...A na jakiej formie Pani piekła? Ja bym chciała troszke wyższe i nie wiem na jakiej formie upiec😊Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12566752758229669344noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-42543266430338149212016-04-29T17:21:58.113+02:002016-04-29T17:21:58.113+02:00Ogromnie się cieszę. Pozdrawiam :-)Ogromnie się cieszę. Pozdrawiam :-)Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-62341837011498505412016-04-29T11:10:17.123+02:002016-04-29T11:10:17.123+02:00Ciasto wyszło rewelacyjnie :-)Ciasto wyszło rewelacyjnie :-)VibekeCruzhttps://www.blogger.com/profile/14791572996209225388noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-37682469796741440302016-02-14T15:46:16.351+01:002016-02-14T15:46:16.351+01:00Dawno go nie robiłam, ale przeważnie ciasta drożdż...Dawno go nie robiłam, ale przeważnie ciasta drożdżowe, które piekę mają konsystencję zbliżoną do gęstej kwaśniej śmietany.Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-92175860193511935482016-02-14T14:02:00.434+01:002016-02-14T14:02:00.434+01:00Jaką ciasto powinno mieć konsystencję przed wylicz...Jaką ciasto powinno mieć konsystencję przed wyliczeniem na blachę?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-13499360027111446112014-05-29T18:45:11.398+02:002014-05-29T18:45:11.398+02:00Jejku jakie piękne! Wygląda przepysznie :) Uwielbi...Jejku jakie piękne! Wygląda przepysznie :) Uwielbiam drożdżowe i sama często je piekę z ogromną ilością owoców :)Zdrowie na językuhttps://www.blogger.com/profile/16960802531203049156noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-55816711767566275672014-05-29T11:46:16.967+02:002014-05-29T11:46:16.967+02:00Nasze ulubione :-)
Nasze ulubione :-)<br />Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-43803030339488449672014-05-29T10:58:34.421+02:002014-05-29T10:58:34.421+02:00Mniam pyszne ciastoMniam pyszne ciastoKonczi i Szpileczkahttps://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.com