3 marca 2014

MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI



   Smaczne. pożywne danie, idealne na szybki obiad. Przepis , który powstał pod wpływem chwili, z zapasów dostępnych w lodówce. A że tego dnia zapasów było niewiele, tzn.trochę za mało mięsa, ale za to duuużo grzybów i to różnych, powstało naprawdę super danie, dużo lepsze niż to , który przygotowywałam dotychczas. Polecam ;-)


Składniki:
- 500g boczniaków
- 250-300g pieczarek
- ok.250g piersi z kurczaka
- 250g mascarpone
- 1 większa cebula
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia
- sól, świeżo mielony pieprz
- rozmaryn (świeży lub suszony)
- suszony czosnek (nie trzeba)
- dowolny makaron

Wszystkie grzyby umyć i pokroić na mniejsze kawałki, w dwie osobne miski. Na patelni/w garnku rozgrzać trochę oliwy lub oleju kokosowego i podsmażyć boczniaki. Posolić, posypać świeżo mielonym pieprzem i przełożyć do miseczki.
Następnie na patelni podsmażyć na oliwie lub oleju pokrojoną w większą kostkę cebulę, dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałki piersi od kurczaka. Lekko przyrumienić, doprawić mielonym czosnkiem. Dorzucić do tego pokrojone i umyte wcześniej pieczarki. Wszystko razem smażymy, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu wody (którą puszczą pieczarki) doprawiamy danie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dokładamy usmażone wcześniej boczniaki, doprawiamy rozmarynem, mieszamy.


 Na końcu dodajemy serek mascarpone i doprowadzamy do wrzenia.


Podajemy z makaronem, np.pappardelle lub innym dowolnym.
Najlepiej wymieszać makaron z sosem w garnku i taki nakładać na talerze.



Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz