27 marca 2013

SCHAB DUSZONY W MLEKU


Na dzisiejszy obiad postanowiłam zaskoczyć rodzinę i zrobiłam im schab duszony w mleku, który znalazłam tutaj. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne, lecz naprawdę przepis jest tego wart! Mięso wychodzi bardzo delikatne, kruchutkie, a czosnek w środku dodaje mu aromatu.
Sos, który powstaje z mleka, z dodatkiem cytryny- to poezja smaku! Myślę, że można też próbować z innymi kawałkami mięsa typu karkówka, łopatka, szynka itp:)
Przepis jest na 6 porcji.

Składniki:
-ok. 1kg schabu środkowego
-4 ząbki czosnku
-1 łyżka posiekanej, świeżej szałwii(lub 1 łyżeczka suszonej)
-1/2 łyżeczki ziarenek kopru włoskiego(pominęłam)
-sól i pieprz
-3 łyżki oliwy
-1,5 szklanki mleka 2%
-1-2 łyżki soku z cytryny

Mięso natrzeć 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i posiekaną szałwią(oraz ewentualnie lekko pogniecionymi ziarnami kopru włoskiego).
Obrać 3 ząbki czosnku i pociąć na słupki. Małym, ostrym nożykiem zrobić w mięsie dziurki-nacięcia na głębokość ok.2 cm. W każdą dziurkę wepchnąć po kawałku czosnku. Mięso zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 12 godzin, aby się zamarynowało.
Uwaga! Autorka pisze, że mięso można dusić albo w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub z rondlu na kuchni. Ja piekłam w brytfance w piekarniku.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obrumienić schab ze wszystkich stron. Przełożyć do dopasowanego kształtem naczynia żaroodpornego(u mnie brytfanna). Na tę samą patelnią wlać 1 łyżkę oliwy i dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Smażyć chwilę, a następnie zalać mlekiem. Patelnię zestawić z ognia, łyżką zeskrobać przypieczone "smaczki" z mięsa, wszystko razem wymieszać i wlać do naczynia ze schabem.
Uwaga! U mnie mleko sięgało do połowy schabu.
Naczynie przykryć pokrywką lub szczelnie folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego (160 stopni C) piekarnika. W czasie duszenia mleko powinno bardzo delikatnie bulgotać. W razie czego zwiększyć lub zmniejszyć o 10-15 stopni C temperaturę. Po 45 minutach mięso obrócić oraz lekko uchylić pokrywkę.
Uwaga! Mleko powinno już w tym czasie zaczynać się dzielić na dwie warstwy i nabierać delikatnie kremowego koloru.
Kontynuować duszenie przez kolejne 35 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Wyjąć mięso, zawinąć w folię i odstawić w ciepłe miejsce aby nie wystygło. Sos mleczny zlać do rondla i gotować do czasu aż odparuje i utworzy gęściejszy, karmelowy sos.
Uwaga! Mleko w czasie pieczenia i potem w czasie gotowania w rondlu częściowo zamienia się w "grudki". Taka konsystencja nie jest wybitnie apetyczna...W związku z tym, pod koniec odparowywania w rondlu, gdy sos już lekko zgęstniał, zmiksowałam go dodatkowo blenderem. Dzięki temu sos zrobił się gęstszy i idealnie kremowy.
Gotowy sos doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przed podaniem mięso pokroić w plastry i polać sosem.




Można również użyć taki schabik na zimno na kanapki.

Smacznego!:)

1 komentarz:

  1. Wygląda świetnie! Bardzo jestem ciekawa jego smaku, mąż sobie zażyczył na świąteczny obiad...składniki już mam ale boję się, że coś mi nie wyjdzie. Zamiast czosnku robię ze śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń