27 marca 2013

KRUCHE CIASTECZKA Z CUKREM


Ciasteczka znane mi od lat, bo autorstwa mojej teściowej. Niegdyś jeżdżąc co weekend na rodzinne obiady pojawiały się one jako ciasteczka na podwieczorek. Nigdy się nie nudzą, są bardzo delikatne i kruche
 
Ja zawsze robię je z podwójnej porcji, ponieważ dla moich pociech jedna, to zdecydowanie za mało!:))
Składniki podaję na pojedynczą porcję.

Składniki:
-330g mąki orkiszowej  lub 300g mąki pszennej
-150g masła
-100g ksylitolu lub cukru
-2 żółtka
-1-2 łyżki śmietany
-cukier waniliowy
-szczypta soli
-cukier krystaliczny do posypania

Uwaga! Nie dodawać proszku do pieczenia.

Mąkę (jedną łyżkę oddzielić do posypania) i masło posiekać dużym nożem na małe kawałki. Następnie dodać ksylitol, sól, wymieszać z mąką i masłem, zrobić w środku dołek, dodać żółtka oraz śmietanę i zarobić ciasto ręką tak, aby wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę(ciasto nie powinno się rozdzielać). Uformować kulę i pozostawić na ok. 30 minut w lodówce aby stężało. 
Następnie rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na placek grubości ok. 0.5cm i wykrawać ciasteczka. Posmarować roztrzepanym jajem, można oprószyć cukrem (grubym). 
Piec w temperaturze 220 stopni C, aż się zarumienią.


Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz