24 stycznia 2013

CZEKOLADOWE MARKIZY-OREO


Ostatnio wielkim hitem są ciasteczka Oreo. Słodkie i bardzo czekoladowe...mnie osobiście nie przypadły do gustu (nie jestem fanką czekolady). Za to moja córka mogłaby je jeść, jak to powiedziała, dniami i nocami...któregoś razu w poszukiwaniu przepisu na kruche ciasteczka przez przypadek natrafiła na przepis przypominający ciastka Oreo
Nie jest to może to samo...ale blisko im do tego:) Przepis podany na tej stronie wychodzi bardzo słodki...mimo tego, że ja do masy tych ciasteczek dałam szklankę mniej ksylitolu, to i tak uważam, że ciasteczka są ciutkę za słodkie. Po wykonaniu ciasteczek ja nadal jestem na nie...za to moja córka już je ubóstwia:)


Składniki na ciastka:
-1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej
-1/2 szklanki kakao
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1/4 łyzeczki proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki soli
-1 i 1/4 szklanki ciemnego cukru muscovado (ja dałam ksylitol)
-1 duże jajko (ja dałam 4 przepiórcze)
-145g miękkiego masła

Masło ubić mikserem do białości i puszystości. Dodać cukier i dalej ucierać. Następnie dodać jajko, również ucierając. Na końcu dodać suche składniki i zmiksować. Z powstałej masy uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce przykrytej papierem, lekko spłaszczyć. Układać w sporych odstępach, ciasteczka trochę nam urosną. Piec w temp. 190 stopni C przez około 10-15 minut. Poczekać chwilę, aż ciasteczka stwardnieją i położyć na kratce.

Składniki na masę do przełożenia:
-110g miękkiego masła
-2 szklanki cukru pudru(ja dałam szklankę ksylitolu, następnym razem dam tylko 0,5 szklanki-ciasteczka jak dla mnie były za słodkie)
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Masło utrzeć mikserem do puszystości, dodać resztę składników i dalej ucierać. Przełożyć wystudzone ciastka.



Smacznego!:)

3 komentarze:

  1. Najlepsze oreo jakie jadłam! Polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają cudownie, mam teraz na nie ochotę! ;)

    OdpowiedzUsuń