3 grudnia 2012

BABKA MAŚLANA BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ


Babka maślana to zdecydowanie numer jeden wśród babek. Choć piekę ich wiele, w najróżniejszych wersjach, zawsze jednak wracamy do tego starego, sprawdzonego przepisu.

Kiedyś bywała na mące pszennej, od kilku lat zamieniłam ją na orkisz. W każdej z tych opcji jest równie rewelacyjna w smaku. Polecam Bardzo gorąco, ten przepis Was nie zawiedzie. Bardzo delikatna, pyszna, puszysta, wilgotna. Smakuje zarówno gorąca (taka najczęściej pada prawie cała na posiedzenie, nie doczekawszy się polukrowania...) jak i po kilku dniach.

Składniki:

- 8 jaj
- mały proszek do pieczenia (3 płaskie łyżeczki)
- ksylitol waniliowy (lub cukier waniliowy)
- 300 g pszennej (u mnie 330g mąki orkiszowej typ750)
- 200g ksylitolu lub cukru
- 300g stopionego masła


Przygotowanie:
1. Jaja ubijamy z ksylitolem(cukrem) i cukrem waniliowym na puszystą masę.

2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3. Na samym końcu dodajemy stopione i wystudzone masło.

4. Wszystko wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką długiej keksówki.

5. Pieczemy w 180 *C około 50 minut, (ja wkładam do zimnego piekarnika) najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika. Piekę na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po około 20 minutach babkę nacinam przez środek, by równo wyrastała.

6. Jeszcze letnią babkę najlepiej polukrować, wówczas nie wysycha.

Przepis na lukier:
- cukier puder trzcinowy (lub zwykły)
- kilka kropli olejku migdałowego
- kremówka

1. Do pudru dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dodajemy  kremówkę (aż do uzyskania pożądanej konsystencji)
Jest to nasz ulubiony lukier. Polecam, gdyż jest mniej słodki od tradycyjnego.









 wersja wielkanocna

wersja z nutellą (do części ciasta dodałam 1 łyżeczkę nutelli - mmm pychotka...)

Smacznego!:)
Babki Wielkanocne 2015

5 komentarzy:

  1. Wypróbowałam przepis i uważam, że jest to najłatwiejszy przepis na babkę jaki miałam. Babkę piekłam już kilka razy i za każdym razem się udaje, jest pulchna i ładnie wyrasta. A smakuje jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  2. ....mmmm...pycha, znam ją od lat (13!!), dzisiaj upiekłam sama, cudo....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Bardzo się cieszę, faktycznie, babka jest bardzo łatwa i prosta. U mnie połowa znika jeszcze ciepła.
      Pozdrawiam

      Usuń