6 stycznia 2019

CIASTO SNICKERS NA KRAKERSACH



   Pyszny, delikatny snickers, to  nasze ulubione ciasto od wielu lat, które co jakiś czas pojawia się na rodzinnych uroczystościach. Dzisiaj w wersji uproszczonej, tym razem bez masy karpatkowej, przygotowałam tylko jedną masę- budyniową
i podzieliłam ją na dwie części, do jednej dodałam kakao i w ten sposób uzyskałam dwie różne masy.
Snickers to ciasto z gatunku tych, które z każdym kolejnym dniem smakują coraz lepiej, dlatego warto (a nawet trzeba) przygotować je przynajmniej dzień wcześniej.

U mnie mała blaszka, o wym.27,5x22,5cm

Składniki:
- 2 duże opakowania krakersów +2-3 sztuki dodatkowo (na 4 warstwy)
- 300g masy krówkowej kajmak
- 105g solonych orzeszków ziemnych (3x35g, na 3 warstwy)

Masa budyniowa:
- 0,5l mleka
- cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 pełne łyżki mąki orkiszowej typ450 (lub pszennej)
- 250g masła

+ 1,5 łyżki kakao

Żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz obydwie mąki mieszamy w ok.100ml mleka, resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy żółtka z cukrami i mąkami i mieszając doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok.1 minuty na małym palniku, cały czas mieszając. Następnie garnek zdejmujemy z palnika (masa powinna być bardzo gęsta), dodajemy do masy budyniowej masło i co jakiś czas mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej masy. Można też poczekać aż masa budyniowa wystygnie i utrzeć ją razem z masłem, jak było w oryginale, ja ułatwiłam sobie cały proces.


Następnie masę budyniową dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Druga masa budyniowa pozostaje jasna.



Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy warstwę krakersów. Następnie kolejną warstwę krakersów smarujemy lekko masą czekoladową i sklejamy z warstwą krakersów na blaszce.


Wykładamy pozostałą część masy czekoladowej i równo rozsmarowujemy na całej powierzchni. Posypujemy 1/3 orzeszków ziemnych.



Wykładamy kolejną warstwę krakersów, na niej rozsmarowujemy lekko podgrzaną masę krówkową (lekkie podgrzanie ma ułatwić rozsmarowanie masy), na masę krówkową wykładamy jasną masę budyniową, wygładzamy. Posypujemy 1/3 orzeszków ziemnych.



Wykładamy ostatnią, czwartą warstwę krakersów.
Na ostatnią warstwę krakersów wylewamy masę czekoladową i obsypujemy pozostałą 1/3 orzeszków ziemnych.



Masa czekoladowa:
- 100g czekolady (u mnie deserowa)
- 3 łyżki mleka
- 62g masła

W rondelku roztopić masło z dodatkiem mleka. Garnek zdjąć z palnika, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na ok.5 minut. Następnie całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.


Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.






Smacznego :-)

8 komentarzy:

  1. Ciasto snikers zawsze było jednym z moich ulubionych :) Bardzo fajny przepis, na pewno chętnie z niego skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych ciast! Dawno nie miałam okazji go robić, ani jeść, dlatego chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również bardzo lubimy to ciasto. Ta wersja jest szybka i pyszna. Polecam 😊

      Usuń
  3. Robiłam kiedyś ale z tego co widzę to moja wersja nieco się różniła. Wypróbuję, bo mi smakowało (i nie tylko mi) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak są różne wersje. Ta jest fajna, bo krakersy przełamują słodycz kajmaku. Swego czasu było to nasze ulubione ciasto, teraz bywa od czasu do czasu...😊
      Jest pyszne, więc polecam 😋

      Usuń