16 lipca 2017

PANNA COTTA



   Panna cotta, czyli pyszny, lekki i dość prosty włoski deser. Choć zajadaliśmy się nim pierwszy (aż się sama sobie dziwię, wielbiciele kuchni włoskiej, a nigdy wcześniej nie przygotowywaliśmy, ba nawet nie jedliśmy tego deseru...)
raz, to zapewniam, że nie ostatni, od teraz będzie u nas gościł często. Nasze Dziewczyny przygotowały ten deser z okazji Dnia Ojca. Było pełne zaskoczenie, Tatuś nie spodziewał się takiego przysmaku. Sos truskawkowy przygotowywała najmłodsza pociecha, która niechętnie chciała się podzielić proporcjami... to jej słodka tajemnica... :-) , ach te dzieci... Tak więc sos jest wersją dowolną, w sumie to tylko dwa składniki: truskawki (lub inne dowolne owoce) i ksylitol lub cukier (do smaku, byle nie za dużo). Inspiracją był ten przepis.
Z podanych ilości wyszło im 6 porcji pysznego deseru.

Składniki:
- 250ml kremówki
- 250ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 80g ksylitolu lub cukru
- opcjonalnie łyżka białego rumu i łyżka białego wina (u nas pominięte)

Dodatkowo:
- kilka świeżych truskawek do dekoracji
- listki mięty lub melisy do dekoracji
- sos truskawkowy:
* truskawki
* ksylitol lub cukier (do smaku)

Truskawki z ksylitolem lub cukrem zmiksować dokładnie na gładki mus, odstawić do lodówki.

Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut.

Do rondelka wlać kremówkę, dodać mleko oraz ksylitol (lub cukier) i ziarenka wydłubane z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy. Mieszając podgrzewać do rozpuszczenia ksylitolu (lub cukru).
Doprowadzić prawie do zagotowania, tzn. gdy przy brzegach garnka zacznie wrzeć, zdejmujemy rondel z palnika.
Dodać rum i wino (gdy dodajemy) oraz namoczoną żelatynę i mieszać przez ok.minutę aż żelatyna się rozpuści.

Mieszankę rozlać do 4-6 filiżanek (ok.100-125ml), u nas 6 małych kokilek (od kremu brulle). Pozostawić do wystudzenia, a następnie umieścić w lodówce do stężenia na ok.4-5h lub na całą noc (przykryte folią spożywczą). Wnętrze każdej kokilki można także wyłożyć folią spożywczą, wówczas łatwiej będzie nam wyjąć zawartość.

Wyłożyć delikatnie na talerzyk, polać przygotowanym wcześniej sosem (sos można przygotować także bezpośrednio przed podaniem), udekorować kawałkami świeżych truskawek i listkami mięty lub melisy.





Smacznego :-)

8 komentarzy: