21 maja 2015

GOTOWANA MŁODA KAPUSTA



    Po surówce z młodej kapusty przyszła pora na kapustę gotowaną. Taka młoda gotowana kapustka jest najlepsza, (oczywiście poza surówką, za którą wprost przepadamy) te starsze choć są również smaczne, to już nie jest to.
Sposobów i dodatków do kapusty pewnie jest wiele, u nas bywa zawsze w takiej wersji jak poniżej, dla nas jest najlepsza. Dzisiaj przygotowałam do obiadu z dwóch główek kapusty (każda po ok.800g) i pozostało już tylko wspomnienie... Polecam może Wam również przypadnie do gustu nas sposób.

Składniki:
- 2 główki młodej kapusty (każda po ok.800g)
- 1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego (lub smalcu)
- ok.2 łyżek octu
- ok.2 łyżeczek soli himalajskiej (lub morskiej) zwykłej trochę mniej
- ok.3 łyżeczek ksylitolu (lub cukru)
- świeżo mielony pieprz
- koperek lub natka pietruszki do posypania (nie trzeba)

Kapusty umyć i pokroić, przełożyć do garnka. Wsypać ok.1,5 łyżeczki soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej), zalać wrzącą wodą (do ok.2/3 wys.) i doprowadzić całość do wrzenia, zamieszać. Kapustę odcedzić, dokładnie odlewamy wodę, kapusta jeszcze trochę jej puści. Garnek umieszczamy na włączonym palniku, dodajemy olej kokosowy, mieszamy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ksylitolem (lub cukrem), octem i ewentualnie solą. Po doprawieniu palnik wyłączamy. Garnek przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie jeszcze raz sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.
Kapusta lubi "wciągnąć "jeszcze przyprawy, dlatego potrzebne jest powtórne sprawdzenie smaku.
Można posypać pokrojonym młodym koperkiem lub natką pietruszki. Idealna jako dodatek do młodych ziemniaków z koperkiem.







Smacznego ;-)
Nowalijki w kuchni

3 komentarze: