30 marca 2015

JAJKA POD PIERZYNKĄ


   Bardzo łatwe, szybkie i baaardzo smaczne. Idealne na wielkanocne śniadanie, na imprezę lub na kolację. Nam bardzo zasmakowały, na pewno pojawią się na naszym wielkanocnym stole. Ja użyłam do tego własnego sosu aioli, można go zastąpić majonezem (własnym lub kupnym), tylko wówczas dodajmy zmiażdżony malutki ząbek czosnku, to on nadaje sosowi super smaczek.

Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka sosu aioli
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany (lub jogurtu)
- sól do smaku
- szczypior do posypania jajek
- świeżo mielony czarny lub kolorowy pieprz

Jajko ugotować na twardo, najlepiej by były już ugotowane wcześniej, nawet dzień wcześniej i schłodzone. W misce mieszamy sos aioli ze śmietaną, dodajemy trochę soli (sos jest już słony, ale śmietana nie, dodajmy więc trochę soli do smaku). Jajka obieramy, przekrawamy na pół i układamy na talerzu, na każde jajko nakładamy łyżeczkę sosu, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i pokrojonym szczypiorem. Schładzamy przed podaniem. Najlepsze są bardzo zimne.




Smacznego :-)
Wielkanocne Smaki - edycja V ALE JAJA! Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz