19 lipca 2014

SERNIK TOSKAŃSKI Z KONFITURĄ MORELOWĄ



   Serniczek trochę inny od tych, które zazwyczaj piekę. Niemniej od razu skradł nasze serca, a raczej podniebienia. Bardzo delikatny i kremowy. Kiedyś bywał u nas dość często, od kilku lat trochę zapomniany... Dzisiaj powraca przy okazji świeżutkiej, tegorocznej konfitury morelowej,
z którą to idealnie się komponuje. Przepis znaleziony bardzo dawno temu, nie pamiętam już nawet gdzie, od długiego bardzo czasu widnieje w moim kajeciku. Gdy piekłam go pierwszy raz pomyliłam ricottę z mascarpone, ale skoro tak kupiłam to i tak przygotowałam. Robiłam go w różnych kombinacjach, na mascarpone, na ricotcie i tak jak w dzisiejszej wersji - pół na pół, wszystkie są równie smaczne, pomimo różnicy tłuszczu. Tak więc jak kto woli, mniej czy bardziej dietetycznie. Dodatek pysznej konfitury dopełnia całości... smak jest bajeczny... :-)
Ja piekę go w tortownicy 26cm.

Składniki:
- 500g sera mascarpone
- 500g ricotty (lub zamiennie 1kg ricotty lub 1kg mascarpone)
- 6 jajek
- 125ml mleka
- 1 i 1/4 szklanki* ksylitolu (lub cukru)
- 2/3 szklanki mąki (u mnie 115g mąki orkiszowej typ750)
- 100ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier albo Cointreau)
- skórka pomarańczowa lub cytrynowa (ewentualnie aromat) - u mnie drobniutko starta skórka pomarańczowa O'etkera -1/2 op.
Dodatkowo:
- trochę masła do wysmarowania formy
- trochę bułki tartej do formy
- konfitura (u mnie morelowa)

* szklanka - 250ml

W misie miksera zmiksować sery. Dodać jajka, mleko, ksylitol i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać likier, skórkę lub aromat i dokładnie połączyć.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować boki masłem i wysypać bułką tartą.
Masę serową przelać do tortownicy (uwaga: jest bardzo płynna) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C. Pieczemy ok.1h i 20-25 minut (80-85 minut) bez termoobiegu, tylko program góra-dół. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy nasz serniczek jeszcze na godzinkę.



Studzimy i serwujemy z konfiturą, najlepiej własną morelową...






Smacznego :-)

Lato w pełni!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ricottę, ale sernika z niej nie piekłam. Ten wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Jest pyszny, smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Pozdrawiam gorąco ! :-)

      Usuń
  2. Interesujący przepis! Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie :) Ze słoneczną, morelową konfiturą musiał smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie idealne! Polecam i pozdrawiam ! :-)

    OdpowiedzUsuń