18 kwietnia 2014

SCHAB Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SZAŁWIĄ



   Bardzo fajne połączenie : schab, szynka parmeńska (serrano lub dowolna inna, byle w cienkich plastrach), liść szałwi, świetnie wszystko razem współgra. Nam bardzo przypadł do gustu ten zestaw. I choć schabu zbyt często nie jadamy, to w tym zestawieniu był już u nas kilkakrotnie. Jest bardzo soczysty (a o to chodzi w mięsie), kruchutki no i błyskawicznie się go przygotowuje. Same zalety. Polecam, może przypadnie do gustu i Wam ;-)

Składniki: 
- po 1-2 plastry schabu na osobę (każdy ok.70-80g)
- szynka parmeńska, serrano lub dowolna inna, bardzo cienko pokrojona, po 1 plastrze  na każdy kawałek schabu
- listki świeżej szałwii (tyle ile kawałków mięsa)
- świeżo mielony pieprz
- trochę mąki do oprószenia mięsa (u mnie skrobia maizena)
- wykałaczki do spięcia ze sobą składników
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy bezzapachowy do podsamżenia mięsa

Plastry schabu umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym, lekko rozbić, posypać świeżo mielonym pieprzem i oprószyć lekko mąką, strzepując jej nadmiar. Na każdym plastrze schabu ułożyć plaster wędzonej szynki oraz listek szałwii i śpiąć całość wykałaczką.


W garnku (patelni z pokrywką) rozgrzać tłuszcz i na rozgrzanym obsmażyć kawałki schabu, zaczynając od strony z szynką i szałwią. Po 3 minutach mięso odwracamy, obsmażamy 3 minuty z drugiej strony. Zalewamy całość ok.250ml wody, przykrywamy i dusimy na mniejszym palniku ok.15 minut.




Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz