4 stycznia 2014

PIZZA NA MĄCE ORKISZOWEJ - NAJLEPSZA


    Dzieci uwielbiają pizzę , a jeszcze jak mogą stworzyć ją sami - swą własną, ulubioną , to już po prostu spełnienie marzeń. Ponieważ staramy się nie jadać mąki pszennej , tak więc pokombinowałam i stworzyłam pizzę na mące orkiszowej. Ciasto jest idealne: elastyczne, pulchniutkie i łatwe w wyrabianiu , no i smaczne, bo to też ważne. Polecam ! Zawsze to zdrowsze niż te kupne. :-)
Dodatki są oczywiście dowolne. Każdy daje to co lubi. Ja przygotowuję różne farsze w miseczkach i każdy komponuje sobie swój własny zestaw. Mnie np.najbardziej smakuje z szynką parmeńską, pieczarkami i rucolą- dla mnie bajka, ale przygotowujemy również pizzę 4 sery, zwykłą margeritę, pizzę z szynką, cebulą, pieczarkami i mozzarellą w kulce. To tylko przykłady.
Z podanych składników wychodzą 4 duże ok.30cm pizze lub 6 mniejszych.


Składniki:
- 900g mąki orkiszowej typ 750
- 2 paczki suchych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
- 0,5l ciepłej wody ( nie gorącej)

Dodatkowo:
-suszone lub świeże oregano, sos pomidorowy i dowolne dodatki, np: pieczarki, szynki, salami, sery , oliwki, papryki, cebulę, itp.

Drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody i odstawić aż się spienią.


Zaczyn przelać do misy malaksera, dodać oliwę , sól, resztę wody i  powoli mieszając dodawać mąkę. Mieszamy aż do uzyskania kuli.


Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość.



W tym czasie możemy sobie przygotować pyszny szybki sos pomidorowy do posmarowania blatów pizzy.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części i z każdej formujemy płaski okrągły placek ( można lekko podsypać mąką , wówczas łatwiej się wałkuje) . Wałkuję od razu na papierze do pieczenia.


 Na rozwałkowane ciasto wykładamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego i dodajemy swe ulubione dodatki, np. pieczarki, starty ser, szynkę, szynkę parmeńską, kulkę mozzarelli, salami, różne gatunki serów pleśniowych, paprykę , oliwki, itp. Co kto lubi co kto woli...Możemy posypać świeżym lub suszonym oregano.



Pieczemy w nagrzanym do 230*C piekarniku ( termoobieg) ok 12-15 minut.
Piekę od razu na 3 poziomach.




Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz