27 grudnia 2013

BISZKOPTY NA MĄCE ORKISZOWEJ BEZ CUKRU


    Od kiedy staram się nie kupować gotowych ciast, ciasteczek itp.kombinuję, testuję, starając się zadowolić dość wybredne gusta mojej Rodzinki. Ponieważ moja najmłodsza Córcia jest wielbicielką biszkopcików, a wolę nie podawać jej kupnych- raz, że to pszenica , a dwa tak naprawdę nie do końca wiem co jej wtedy daję,
dziś wersja tych pysznych ciasteczek - bez cukru i bez mąki pszennej. Ciasteczka bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne.

Składniki:
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki ksylitolu ( lub cukru)
- 2 lekko kopiaste łyżki mąki orkiszowej białej ( lub pszennej)

Białka oddzielamy od żółtek. W misie  malaksera ubijamy na sztywno białka razem z ksylitolem. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na końcu dodajemy po 1 łyżce mąkę i delikatnie mieszamy.


Wylewamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150*C ( termoobieg) ok.15 minut ( muszą się lekko zarumienić)
Zostawiamy do wystudzenia. Od razu będą lekko miękkawe, na drugi dzień stają się chrupiące.





Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Super przepis. Biszkopty wyszły mega puszyste i złociste! ;)

    OdpowiedzUsuń