20 czerwca 2013

ROLADA JABŁKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ


Szybka, dietetyczna( bez grama tłuszczu) i baaardzo smaczna rolada jabłkowa. Do jej wykonania można użyć świeże jabłka, ale można też wykorzystać sprawdzony, najlepiej własnej produkcji mus jabłkowy (wówczas pomijamy ksylitol do jabłek).
Mus powinien być dość gęsty. Znalezione tutaj.

Składniki:
-5 jabłek
-3 łyżki ksylitolu
-1 płaska łyżeczka cynamonu(nie trzeba)

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać ksylitol i cynamon( nie trzeba), wymieszać i zaraz wyłożyć na blaszkę ( najlepiej tę z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.


Składniki na biszkopt:
-4 jajka
-1/2 szkl. ksylitolu
-3/4 szkl. mąki orkiszowej białej (u mnie typ700)

W misce ubić białka z ksylitolem, następnie dodawać po jednym żółtku. Na końcu dosypać partiami mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę z przygotowanymi wcześniej owocami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.170"C ok.30 minut. Ja piekę biszkopty na specjalnym programie, ale można też piec na opcji góra-dół.

Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt przykryć ręcznikiem , na niego wyłożyć kratkę z piekarnika i całość odwrócić. Z odwróconego ciasta zdjąć blachę z piekarnika , następnie papier i delikatnie przy pomocy ręcznika zawinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawić do wystygnięcia. Można polukrować ale wystarczy też tylko posypać zmielonym ksylitolem.


Smacznego!:)

1 komentarz:

  1. Rolada jest powalająca a do tego łatwa w pieczeniu.

    OdpowiedzUsuń