17 kwietnia 2013

CIASTECZKA STEMPELKI


Przeglądając blogi z przepisami natknęłam się na ciasteczka stempelki-dosyć różniące się od innych wyglądem:) Bardzo urzekły mnie różne minki i napisy na ciasteczkach, dlatego postanowiłam zaopatrzyć się w podobne wzorki. Wypiek jest  bardzo kruchy, smaczny, szybki w wyrabianiu jak i pieczeniu:)

Składniki:
-300g mąki orkiszowej białej(700)
-200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-250g zimnego masła
-200g ksylitolu
-2 jajka
-1 żółtko
-duży cukier waniliowy(trzcinowy)


Do misy wsypać mąki, cukier waniliowy, dodać jajka, żółtko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagnieść hakiem, a następnie wyrobić szybko ręcznie do połączenia składników. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 4mm, podsypując mąką i wycinać ciasteczka.
Piec ok. 15 minut w temp. 180* C (termoobieg). Studzić na kratce.




Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz