21 kwietnia 2013

CIASTECZKA MARCEPANOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ


Chyba jeszcze nigdy tak szybko nie zniknęły u mnie ciasteczka ze stołu jak te. Ciastka są  miękkie (nie kruche), a marcepan, który się w nich znajduje tak uzależnia, że nie można przestać ich jeść:)
Świetne połączenie, szkoda tylko, że ma dużo kalorii. Przepis znalazłam tutaj.


Składniki:
-125g masła
-75g ksylitolu
-100g masy marcepanowej
-3 krople olejku migdałowego
-1 jajko+2 żółtka
-200g mąki orkiszowej

Masło o temp. pokojowe utrzeć z ksylitolem i marcepanem na gładką masę. Dodawać porcjami zmieszane ze sobą żółtka, jajko i olejek migdałowy, a następnie przesianą mąkę. Wszystko razem dokładnie wymieszać. 
Ciasto natychmiast po jego zrobieniu(dopóki jest jeszcze plastyczne) formować lub wycinać różne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciasteczkami pozostawić do zastygnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie piec w temp. 190 * C przez ok. 15 minut na jasnozłoty kolor.


Smacznego!:)

1 komentarz: