5 października 2014

CIASTO Z JABŁKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ, WEGAŃSKIE



   Najłatwiejsze ciasto w świecie, jak napisała Mama Alergika. I w pełni się z nią zgadzam, nie dość iż bardzo łatwe, to jeszcze bardzo smaczne. Ciasto jest bardzo wilgotne, imponujące wielkością, o cudownym aromacie. Można dodatkowo dodać do niego cynamon i będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
Ciasto jest bez dodatku jajek oraz mleka krowiego, czyli jest to idealne ciasto dla wegan. Przepis znaleziony tutaj, troszkę go jednak zmodyfikowałam. Piekłam w formie 26cm.

Składniki suche:
- 675g mąki orkiszowej, u mnie typ750
- 210-250g cukru trzcinowego (dałam 210g)
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 2 szczypty soli
Składniki mokre:
- 210ml mleka ryżowego
- 250ml soku (jabłkowego lub pomarańczowego
- 150g oleju kokosowego (letniego)
- 80g wody
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 4 jabłka
- puder trzcinowy do posypania

W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej składniki suche.
Do produktów suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Tortownicę smarujemy delikatnie olejem kokosowym i wykładamy całą papierem do pieczenia. 1/2 ciasta wykładamy na dno tortownicy, układamy na nim 2 obrane i pokrojone na cząstki jabłka i zakrywamy drugą połową ciasta.
Na wierzchu układamy pozostałe 2 jabłka, również obrane i pokrojone na cząstki. Ja posypałam górę jeszcze dodatkowo 1 łyżką cukru trzcinowego.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (termoobieg) ok.90 minut (do suchego patyczka. Ja moje ciasto po 20 minutach przykryłam folią aluminiową i dopiekałam dalej. Po wyjęciu studzimy na kratce. Posypujemy pudrem trzcinowym.
Bardzo ważne:
Sprawdzamy na środku tortownicy czy ciasto jest wypieczone, w przeciwnym razie będzie zakalec. Piecze się dość długo.U mnie 90 minut, w ciemnej formie.






Smacznego :-)
Jabłko z cynamonem 2014 Ciasta bez miksera Jabłko z cynamonem 2014

6 komentarzy:

  1. takie niby proste, a jakie efektowne! i zdrowe, i pyszne przy okazji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Takie ciasta są najlepsze. Polecam i pozdrawiam! :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. I tak też smakuje. Bardzo wilgotne i bardzo smaczne. Polecam i pozdrawiam ! :-)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Może być tylko inna gramatura. Pszennej dałabym ok. 8-10% mniej. Orkiszowej typ450 i 700 również. Innych niestety nie wiem... Ale zawsze warto eksperymentować. Pozdrawiam 😊

      Usuń