26 września 2018
TORT BEZOWY DACQUOISE NA CUKRZE TRZCINOWYM
Tort bezowy Dacquoise (dakłas) bywa u nas bardzo dawna. Na blogu jest już przepis na Dacquoise od Sowy (najlepszy i najbardziej znany tort bezowy w kraju).
25 września 2018
SZAKSZUKA
Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, składające się z jajek, cebuli, pomidorów i papryki, które razem gotuje się na patelni (wikipedia).
Jednym zdaniem proste i pyszne danie, idealne zarówno na śniadanie jak i na kolację. Dla mnie wręcz bajeczne, uwielbiam bowiem połączenie pomidorów z jajkiem, ciepły pomidor ma genialny smak.
21 września 2018
CREMESCHNITTEN, KREMOWA SZNYTA
Cremeschnitten czyli popularne w Austrii (ale pewnie nie tylko) ciasto, coś a'la nasza kremówka. Kilka różnych warstw, które w efekcie końcowym tworzą smakowitą całość.
18 września 2018
BABKA MAŚLANA- ZEBRA
Moja stara, poczciwa babka maślana dzisiaj w nowej odsłonie, pasiasta babka, czyli babkowa zebra. Przepis na babkę maślaną jest u mnie "od zawsze", ta babka nigdy nas nie zawiodła. Pyszna, maślana, puszysta, meeega wilgotna.
17 września 2018
14 września 2018
SOK POMIDOROWY
W tym roku moja spiżarnia wzbogaciła się o domowy sok pomidorowy. Wyszło przypadkiem, nie było go w planach, a tak nam zasmakował, że będzie jeszcze druga tura, tym razem już z 20kg.
12 września 2018
RACUCHY DROŻDŻOWE
Pyszne, puszyste racuchy orkiszowe, bez dodatku cukru. Odświeżyłam stary przepis, kiedyś już robiłam je z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i jabłka, tym razem były bez żadnych dodatków.
7 września 2018
KASZOTTO MEKSYKAŃSKIE Z KURCZAKIEM
Pyszne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Coraz bardziej przekonuję się do dań jednogarnkowych. Po ostatnim risotto, które smakowało także tym, których wcześniej nawet nie podejrzewałam, że takie danie spróbują, a co dopiero, że będą zajadać ze smakiem, poczułam, że mam zielone światło na dania jednogarnkowe.
6 września 2018
KISZONA MARCHEW
Kiszona marchew, to obok kiszonej papryki i rzodkiewek ulubiony przysmak mego Dziecka. O tym, że kiszonki są zdrowe, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. A domowe kiszonki tym bardziej. To mnóstwo naturalnych witaminy: B1, B2, B3, C, A, E, K, magnezu, fosforu, wapnia i potasu.