4 stycznia 2022

POPAPRANIEC W NOWEJ ODSŁONIE






   Popapraniec był w tym roku jednym z naszych świątecznych ciast. Idealnie wkomponował się w klimat Bożego Narodzenia. Połączenie maku, kokosu, czarnej porzeczki, orzechów i czekolady...mniam...

Kiedyś już przygotowywałam to ciasto, w trochę innej wersji, na bazie kremu ajerkoniakowego, tym razem natknęłam się na wersję ze zwykłym budyniem. Dodałam do tego swoje ulubione dodatki: orzechy i polewę czekoladową- wyszło zdrowo i pysznie. To ciasto z każdym dniem jest smaczniejsze 👌😋 Inspiracją był przepis znaleziony na insta: jack_beti_gotuj_z_nami

Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 33,5x23,5cm


Składniki:

ciasto:

- 6 jajek (osobno białka i żółtka)

- 170g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700 lub pszennej

- 2/3- 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru

- 1/4 szklanki oleju

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 szklanki wiórków kokosowych

- 1/2 szklanki maku


masa budyniowa:

- 1/2 litra mleka

- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

- 90g ksylitolu lub cukru

- 250g miękkiego masła


dodatkowo:

- 300g konfitury z czarnej porzeczki (u mnie domowa)

- 100g czekolady deserowej

- 80g kremówki

- orzechy pecan (lub inne)

- płatki migdałów


Białka ubijamy, stopniowo dodając ksylitol lub cukier. Gdy masa będzie sztywna dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wlewamy cienkim strumieniem olej. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 




Ciasto dzielimy na połowę. Do jednej dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Do drugiej części dodajemy mak.






Na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia wylewamy jedno ciasto. Łyżką nakładamy kleksy z drugiego ciasta. 






Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 25-30 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Ja piekłam 25 minut.

Blaszkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy ciasto do wystudzenia.




W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy sobie budyń.

W 1/2 szklanki mleka mieszamy proszki budyniowe. Resztę mleka zagotowujemy razem z ksylitolem.

Do gotującego się mleka wlewamy rozmieszane proszki budyniowe, energicznie mieszając doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy ok. 1 minuty, mieszając. Następnie przekładamy budyń do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.




Wystudzony budyń dodajemy partiami do zmiksowanego na puch, miękkiego masła. 

Ciasto przekrawamy na 2 cienkie placki. Dolną część umieszczamy z powrotem w blaszce. 







Wykładamy na nią 200g konfitury, rozsmarowujemy. Następnie wykładamy ok. 3/4 kremu budyniowego. Równo rozprowadzamy. 








Przykrywamy drugą połową ciasta. Rozsmarowujemy pozostałą część konfitury i resztę masy budyniowej. Na masę wykładamy pokruszone orzechy.




W garnuszku zagotowujemy kremówkę. Zdejmujemy z palnika, wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Po chwili całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.





 Przestudzoną, ale ciągle płynną (nie może stać zbyt długo) polewę czekoladową wykładamy na ciasto. Dekorujemy płatkami migdałów. Odstawiamy w chłodne miejsce, na min. kilka godzin.














Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz