Popapraniec był w tym roku jednym z naszych świątecznych ciast. Idealnie wkomponował się w klimat Bożego Narodzenia. Połączenie maku, kokosu, czarnej porzeczki, orzechów i czekolady...mniam...
Kiedyś już przygotowywałam to ciasto, w trochę innej wersji, na bazie kremu ajerkoniakowego, tym razem natknęłam się na wersję ze zwykłym budyniem. Dodałam do tego swoje ulubione dodatki: orzechy i polewę czekoladową- wyszło zdrowo i pysznie. To ciasto z każdym dniem jest smaczniejsze 👌😋 Inspiracją był przepis znaleziony na insta: jack_beti_gotuj_z_namiPiekłam w ciemnej blaszce, o wym. 33,5x23,5cm
Składniki:
ciasto:
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- 170g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700 lub pszennej
- 2/3- 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki maku
masa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 90g ksylitolu lub cukru
- 250g miękkiego masła
dodatkowo:
- 300g konfitury z czarnej porzeczki (u mnie domowa)
- 100g czekolady deserowej
- 80g kremówki
- orzechy pecan (lub inne)
- płatki migdałów
Białka ubijamy, stopniowo dodając ksylitol lub cukier. Gdy masa będzie sztywna dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wlewamy cienkim strumieniem olej. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na połowę. Do jednej dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Do drugiej części dodajemy mak.
Na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia wylewamy jedno ciasto. Łyżką nakładamy kleksy z drugiego ciasta.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 25-30 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Ja piekłam 25 minut.
Blaszkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy ciasto do wystudzenia.
W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy sobie budyń.
W 1/2 szklanki mleka mieszamy proszki budyniowe. Resztę mleka zagotowujemy razem z ksylitolem.
Do gotującego się mleka wlewamy rozmieszane proszki budyniowe, energicznie mieszając doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy ok. 1 minuty, mieszając. Następnie przekładamy budyń do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzony budyń dodajemy partiami do zmiksowanego na puch, miękkiego masła.
Ciasto przekrawamy na 2 cienkie placki. Dolną część umieszczamy z powrotem w blaszce.
Wykładamy na nią 200g konfitury, rozsmarowujemy. Następnie wykładamy ok. 3/4 kremu budyniowego. Równo rozprowadzamy.
Przykrywamy drugą połową ciasta. Rozsmarowujemy pozostałą część konfitury i resztę masy budyniowej. Na masę wykładamy pokruszone orzechy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz