25 maja 2018

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI



   Sezon rabarbarowy wykorzystujemy na maxa. Dzisiaj kolejne ciasto z dodatkiem rabarbaru i truskawek (to nasze ulubione połączenie o tym czasie). Lekkie, słodko-kwaskowe, idealnie kruche, wprost rozpływające się w ustach-  maślane ciacho, to moja propozycja do wiosenno-letniej kawki. Polecam.

Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm

Składniki:
Kruche ciasto:
- 400g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej)
- 190g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
- 3 żółtka
- 80g pudru (u mnie mielony ksylitol)
- 40g mąki orkiszowej dunst lub skrobi (mąki) ziemniaczanej
- 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy)

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również ciasto zagnieść ręcznie.



Ciastem wykleić blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki, na ok.30 minut.


Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiec na termoobiegu ok.20 minut, do lekkiego przyrumienia.

Blaszkę wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.



Kruszonka:
- 200g mąki orkiszowej tortowej typ450
- 30g mąki (skrobi) ziemniaczanej
- 100g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)
- 100g ksylitolu lub cukru trzcinowego (lub zwykłego)
- 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy)
- 2-3 łyżki zimnej wody

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka (lub ręcznie) zagniatać tak długo aż powstanie kruszonka.



Dodatkowo:
- 500g rabarbaru (już po obcięciu końcówek)
- 200g odszypułkowanych truskawek
- 50g pudru (z ksylitolu, trzcinowego lub zwykłego)

Owoce drobno pokroić, dodać do nich puder i całość dokładnie wymieszać. Od razu wyłożyć je na schłodzone ciasto i równomiernie rozłożyć. Całość obsypać kruszonką.



Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec ok.30-35 minut, na termoobiegu.

Przed podaniem posypać (dość obficie) mielonym ksylitolem lub pudrem.







Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz