27 czerwca 2016

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I AWOKADO


   Surówka z młodej kapusty z awokado, to taka mała odmiana dla te,j którą jadamy na co dzień. Ponieważ kapustę (a już szczególnie młodą) uwielbiam pod każdą postacią, jak tylko natknęłam się na ten przepis, nie trzeba było mnie długo namawiać. Bardzo zauroczyła mnie zarówno swym wyglądem jak i smakiem.

21 czerwca 2016

PIANKOWY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI



   Delikatny jak puch, niebiańsko smakujący, bardzo poprawiający nastroje domowników i błyskawicznie znikający, czy trzeba lepszej rekomendacji... Miniony weekend mieliśmy bardzo truskawkowy, wszak sezon w pełni, trzeba więc korzystać na maxa...

20 czerwca 2016

DOMOWE BISZKOPCIKI, BISZKOPTY NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU



   Kolejne biszkopty, tym razem w wersji mini i o trochę innym składzie. Moja ostatnia mąka ryżowa była coś kiepsko zmielona, okazało się to dopiero po upieczeniu biszkoptów... Nastąpiła więc szybka zmiana receptury, mąkę ryżową zamieniłam na ziemniaczaną, ciasto przygotowałam także gęściejsze,

19 czerwca 2016

DOMOWE NACHOS



   Ostatnio hitem stały się u nas domowe nachos. Idealnie sprawdziły się do chrupania na meczu. Strefa domowego kibica była wniebowzięta. Do tego domowy sos serowy i satysfakcja gwarantowana.

17 czerwca 2016

BRZOSKWINIOWY SŁONECZNIKOWIEC



   Ciasto ze słonecznikiem zatopionym w kajmaku, z dodatkiem masy brzoskwiniowej, to ciacho, które zauroczyło swym smakiem wszystkich imprezowych gości. Było tak pyszne (cudnie chrupiący słonecznik), że postanowiłam je przygotować również w swojej wersji.

13 czerwca 2016

TARTA Z PIECZONYM CZEKOLADOWYM JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI



    Moja ulubiona tarta orkiszowa  z pieczonym jogurtem greckim, tym razem w wersji czekoladowej. Zamieniłam także smalec (z braku owego) na masło klarowane z małym dodatkiem oleju kokosowego, kruche ciasto wyszło jeszcze pyszniejsze. Delikatnie karmelowe (taką nutę nadaje domowe masło klarowane), cudne.

7 czerwca 2016

NAJLEPSZE OGÓRKI MAŁOSOLNE



   Sezon na ogórki małosolne uważam za otwarty. Choć pierwsze były u mnie już na Wielkanoc, to później jeszcze na jakiś czas wróciliśmy do ubiegłorocznych. Wyjadaliśmy resztki zapasów zimowych...

2 czerwca 2016

CHRUPIĄCY, CZOSNKOWY UDZIEC Z INDYKA



   Nasz ulubiony udziec z indyka, bardzo czosnkowy, idealnie wysmażony (to za sprawą małych kawałków), przepyszny. To idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli indyka, ale nie tylko, zasmakuje również tym, którzy za tym gatunkiem mięsa nie przepadają.