25 kwietnia 2019
TWARÓG ZE ŚMIETANĄ, CZYLI POZNAŃSKI GZIK
Ulubione danie mojej rodzinki, a szczególnie najmłodszej pociechy, czyli poznańskie pyry z gzikiem. U nas jak gzik, to koniecznie do tego ziemniaki (pyry) gotowane w mundurkach. Taki gzik sprawdzi się również jako dodatek do ziemniaków smażonych na ognisku.
15 kwietnia 2019
ŻUREK BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE
Odkąd przygotowuję zakwas bezglutenowy i zaczęłam piec chleby na zakwasie, pokusiłam się także o przygotowanie na nim żurku. Bezglutenowy żurek jest po prostu bajeczny w smaku. Smakuje podobnie do tradycyjnego żurku na zakwasie żytnim, ale jest taki lekki, delikatny. Szczerze to od czasu pierwszego żurku bezglutenowego, rodzinka nie chce już innego...
8 kwietnia 2019
DOSKONAŁY CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ
Doskonały chleb z kaszy gryczanej, tym razem w wersji bez dodatku ziaren. Taka mała odmiana od chlebów z ziarnami, ostatnio królują u nas chleby bez ziaren- nowy trend... To chleb z trzech składników: kasza, woda i sól...
5 kwietnia 2019
PASZTET DROBIOWY, BEZGLUTENOWY, DIETETYCZNY- NAJLEPSZY
Pyszny drobiowy lub drobiowo-wieprzowy pasztet. Uwielbiamy takie pasztety, zarówno same, jak i z dodatkiem chrzanu lub chrzanu z żurawiną albo jako dodatek do kanapek. Dzisiejszy pasztet dodatkowo jest w wersji fit, z małą ilością tłuszczu, z przewagą mięs drobiowych, warzywami i rosołem, oczywiście bezglutenowy, jak większość naszych pasztetów.
1 kwietnia 2019
STRUCLA DROŻDŻOWA Z DŻEMEM, ZAWIJANIEC BEZ WYRABIANIA
Strucla drożdżowa z domowym dżemem, mniam...pychotka. U mnie wersja ciasta bez wyrabiania oraz bez wyrastania. Błyskawiczne ciasto drożdżowe, zalewane gorącym mlekiem (też się kiedyś tego obawiałam, niepotrzebnie), jest po prostu genialne, dodatkowo jest pyszne i wilgotne.