29 sierpnia 2016
NALEŚNIKI Z PŁASKURKI I ORKISZU, BEZ DODATKU MLEKA
Dzieci uwielbiają naleśniki, więc co jakiś czas naleśniki oczywiście muszą być. Przeważnie bywają tradycyjne na mące orkiszowej, z dodatkiem mleka, ale w sytuacjach wyjątkowych, a zdarzają się takowe, kombinuję i tworzę ich nowe wersje. Ostatnimi czasy (ograniczamy mleko) przygotowuję naleśniki bez dodatku mleka krowiego.
20 sierpnia 2016
SERNIK ROSA
Ostatnio serniki bywają u nas nader często, po prostu jesteśmy ich wielkimi fanami, a może raczej pożeraczami... Niezależnie czy są to serniki na zimno czy pieczone, wszystkie znajdują swoich wielbicieli.
16 sierpnia 2016
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI
Choć w moim rodzinnym domu ryb jadało się dość dużo, to past rybnych się nie serwowało. Dopiero u siebie zaczęłam eksperymentować z pastami rybnymi. Po naszej ulubionej paście z łososia przyszła kolej na kolejną, tym razem z makreli.
11 sierpnia 2016
KURKI W ŚMIETANIE, Z BOCZKIEM I CEBULĄ
W sezonie kurkowym nie może zabraknąć tych pysznych grzybów. Bo choć zupę kurkową przygotowywałam w tym roku pierwszy raz, to kurki w śmietanie bywają u nas praktycznie od zawsze. Zmieniają się tylko dodatki do nich.
4 sierpnia 2016
ROLADA BEZOWA ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI
Dla wszystkich wielbicieli tortów bezowych, mam nie lada gratkę... pyszną bezę, w formie rolady. To taka błyskawiczna Pavlova. Chrupiąca beza, delikatna śmietanka i orzeźwiające owoce...to wszystko razem tworzy idealną, wręcz bajeczną całość. :-)
3 sierpnia 2016
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI I ŚMIETANĄ
Zupa kurkowa to nowość w moim domu. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, by z kurek, które zajadamy w sezonie dość często, przygotować zupę. A szkoda, bo zupka wyszła meeega, bardzo delikatna, aromatyczna i przepyszna.