30 marca 2016
ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA, Z DODATKIEM ŚWIEŻYCH ZIÓŁ
Zapiekane ziemniaki cieszą się u nas niesłabnącym zainteresowaniem. Choć na ziemniaki gotowane amatorów zbyt dużo u nas nie ma (no chyba, że gotowane w mundurkach, to i owszem...), to już smażone, pieczone, zapiekane, chętnych do konsumpcji znajdą zawsze.
22 marca 2016
BABKA MAŚLANA NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU
Nasza ulubiona babka maślana w nowszej, jeszcze zdrowszej odsłonie. Tym razem przygotowałam ją na mieszance mąk z płaskurki* i orkiszu. Płaskurka to moje ostatnie odkrycie.
16 marca 2016
CUDNE GRAHAMKI ORKISZOWE, BEZ WYRABIANIA
Bułeczki, które skradły nasze serca. A zaczęło się od cudnych bułeczek orkiszowo-pszennych, które zauroczyły nas swym smakiem i to tak bardzo, że po wersji oryginalnej (była zaledwie 2 razy), powstała zdrowsza, na bazie samych mąk orkiszowych.
12 marca 2016
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ W KILKU ODSŁONACH
Kolejne kotlety na smakowity i zdrowy obiad. Na ten przepis natknęłam się na stronie Smakoterapii. Z małymi modyfikacjami zastosowałam go u siebie. Bardzo nam zasmakowały, choć z początku co poniektórzy kręcili nosem.
9 marca 2016
KRUPNIK W WERSJI BEZGLUTENOWEJ, Z KASZĄ JAGLANĄ I GRYCZANĄ
Kolejna odsłona mojej wersji krupniku, tym razem w wersji bezglutenowej. Kaszę jęczmienną zamieniłam tutaj na gryczaną białą w połączeniu z jaglaną. Dla mnie bomba. Dodatkowo można przemycić kaszę jaglaną, która tutaj jest niewyczuwalna, a wiem, że nie wszyscy za nią przepadają...
7 marca 2016
BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ
Gdy mamy nadmiar kaszy jaglanej - pozostałość z obiadu (ale można również przygotować kaszę z myślą o budyniu), warto pokusić się o przygotowanie
2 marca 2016
PIEROGI ORKISZOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ, TWAROGIEM I CEBULKĄ
Pierogi, które zdetronizowały wszystkie poprzednie, są wręcz bajeczne w smaku. Najlepsze w świecie ciasto, które zapożyczyłam od uszek z grzybami i cudownie aromatyczny, niebiański w smaku farsz.... cudo, cudo, cudo...