9 sierpnia 2015

MAKARON Z KURKAMI I KURCZAKIEM, Z ORIENTALNĄ NUTĄ



  Gorąco okrutnie, ale jeść trzeba, niezależnie od temperatury, po pysznym chłodniku ogórkowym, dzisiaj coś konkretniejszego, wszak na dworze już tylko 29"C. Wręcz chłodno przy wczorajszych 40"C. Dzisiaj coś szybkiego i baaardzo smacznego.
Duuużo grzybów, kurczak, mascarpone, świeże zioła (tymianek i rozmaryn), ulubiony makaron, do tego cebula z czosnkiem i mamy przepyszny, w miarę szybki obiad. Ja dodałam jeszcze trochę mleka kokosowego, które nadało całości lekko orientalnej nuty. Wyszło lekko i przepysznie... :-)
Z podanych składników przygotujecie danie dla 6-8 osób.

Składniki:
- 600g kurek
- 250g pieczarek
- 500g piersi z kurczaka
- 1 bardzo duża cebula lub 2 średnie
- 2 ząbki czosnku
- 250g mascarpone
- 2-3 łyżki mleczka kokosowego
- sól, świeżo mielony pieprz
- rozmaryn i tymianek (u mnie świeże: 2 łodygi rozmarynu i ok.2-3 łyżki pokrojonego tymianku)
- ulubiony makaron (u mnie 500g)
- olej kokosowy i masło klarowane
- szczypior do posypania gotowego dania (nie trzeba)



Kurki dokładnie wymyć (najlepiej w wodzie z dodatkiem soli- idealnie się domywają) i obgotować, u mnie ok.10 minut.
Na patelni rozgrzać masło i olej kokosowy, wrzucić pokrojoną cebulę, lekko posolić i podsmażyć do miękkości. Pod koniec dodajemy obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy.


Do podsmażonej cebuli z czosnkiem wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i podsmażamy.


Wsypujemy świeży rozmaryn (igiełki oderwane z łodyżek) oraz tymianek pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie dorzucamy pokrojone w paski pieczarki i kilka minut podsmażamy.



Dodajemy obgotowane kurki, doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem.


Na końcu dodajemy mascarpone i mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy. Ja dolewam jeszcze ok. 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu (dwie łyżki wazowe), by rozrzedzić sos (można dodać także gorącą zwykłą wodę).


Do sosu grzybowego z kurczakiem dorzucić ugotowany makaron i całość wymieszać przed podaniem.
Można posypać pokrojonym szczypiorem.






Smacznego ;-)
Danie pachnące ziołami. Lato 2015 Danie pachnące ziołami - lato 2015 Włoskie sery Coco Dreams

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam kurki, a zwłaszcza w połączeniu z makaronem! Świetna propozycja. Dziękuję za udział w akcji "Danie pachnące ziołami". Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również uwielbiamy kurki i wszystkie inne grzyby również. Najczęściej właśnie podajemy je z makaronem. Pychotka. Pozdrawiam ;-)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Mhhm, świetnie wygląda - lubię ten rodzaj makaronów - a tym serkiem Mascarpone to mnie zaskoczyłaś - myślałam, że to śmietana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio mascarpone u nas króluje. Świetnie się komponuje z różnymi daniami, nadając im kremową konsystencję. Makaron był przepyszny... Pozdrawiam ;-)

      Usuń