31 grudnia 2013
ŁOSOŚ W GALARECIE
Zdrowy, tłuściutki, z dużą zawartością kwasów omega łosoś, dziś w troszkę innej postaci. Niekiedy, gdy jest ku temu okazja warto przygotować coś bardziej wykwintnego. Tylko na pozór jest to danie bardzo pracochłonne, tak naprawdę nie zajmuje zbyt wiele czasu, bowiem gdy galareta tężeje można się przecież zająć czymś innym. Tak więc polecam bardzo, bo jest pyszny, a satysfakcja z samodzielnego wykonania - ogromna. :-)
30 grudnia 2013
BIGOS SŁODKO-KWAŚNY NA WINIE
Pewnie ilu ludzi tyle przepisów na bigos. Bywają wielbiciele mniej lub bardziej kwaśnych, mniej lub bardziej pikantnych. Mój jest taki pośrodku, zawsze przygotowuję go z mieszanki kapusty kiszonej i słodkiej stąd nazwałam go bigosem słodko-kwaśnym. Tak przygotowywała go zawsze moja mama a teraz z małymi modyfikacjami robię to ja.
29 grudnia 2013
CHLEB ORKISZOWY JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH
Kolejna odsłona chlebka orkiszowego. Tym razem bez dodatku mąki żytniej , 100% orkiszu. Chlebek , który wychodzi dosłownie każdemu, Baaardzo łatwy i baaardzo szybki do przygotowania. Wystarczy , że mamy pod ręką drożdże w lodówce i mąkę orkiszową w szafce a w ciągu niespełna 1,5h wyczarujemy pyszny, delikatny i bardzo smaczny chlebuś.
28 grudnia 2013
MASŁO CZOSNKOWE
Takie masełko to fajny dodatek zarówno na wielkie imprezy, a także jako dodatek do mięs, np do befsztyka, jak i na codzień jako zdrowe smarowidełko do kanapki. Dodatek natki pietruszki troszkę neutralizuje zapach czosnku. Polecam bo szybko można je przygotować, no i przede wszystkim wiemy co zawiera, nie ma w nim żadnych konserwantów , może krótszy ma tylko czas przydatności ale u nas długo nie "gości:, schodzi na bieżąco. Zawsze można też takie masełko zamrozić.
Składniki:
- 2-3 ząbki czosnku
- 125g masła
- ok.1/2-1 łyżeczki natki pietruszki
- 1-2 szczypty soli
Czosnek zmiażdżyć , dodać sól, miękkie masło i natkę pietruszki. Wszystko rozdusić łyżeczką i dokładnie wymieszać.
Na papier do pieczenia lub folię spożywczą wyłożyć całe masło i uformować wałeczek dokładnie zawijając. Formujemy rulon. schładzamy w lodówce lub w zamrażarce. Przed podaniem wyjmujemy i kroimy w plastry.
Można w ten sam sposób przygotować masło ziołowe, dodając swoje ulubione zioła.
Smacznego :-)
27 grudnia 2013
BISZKOPTY NA MĄCE ORKISZOWEJ BEZ CUKRU
Od kiedy staram się nie kupować gotowych ciast, ciasteczek itp.kombinuję, testuję, starając się zadowolić dość wybredne gusta mojej Rodzinki. Ponieważ moja najmłodsza Córcia jest wielbicielką biszkopcików, a wolę nie podawać jej kupnych- raz, że to pszenica , a dwa tak naprawdę nie do końca wiem co jej wtedy daję,
22 grudnia 2013
FRANCUSKA ZUPA GRZYBOWA
Przepyszna zupa, baaardzo grzybowa, idealna na wigilijny stół ale nie tylko.
U nas bywa kilka razy do roku. Polecam szczególnie dla wielbicieli zup grzybowych. Przepis pochodzi z książki "Wyśmienita kuchnia francuska".
SERNIK CYNAMONOWY Z BRZOSKWINIAMI
Jakoś tak przypadkiem, choć tych ponoć nie ma, natknęłam się na ten oto przepis. Serniczek od razu został przetestowany. Jest pychotka ! Bardzo delikatny, kremowy i to połączenie z cynamonem- strzał w dziesiątkę. Idealny na nadchodzące święta.
21 grudnia 2013
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH
Po chlebie orkiszowym pełnoziarnistym, który piekłam poprzednio przyszła kolej na następny "eksperyment". Tym razem na chleb z mąki jasnej- taki ostatnio preferuje moja rodzinka, to chyba po latach jadania chleba z mąki pełnoziarnistej... Mam nadzieję, że to tylko chwilowa odmiana, choć z drugiej strony ten chlebek i tak zdrowszy jest od tego sklepowego.
20 grudnia 2013
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE
Tradycyjnie na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi w śmietanie- przynajmniej u nas. Przygotowuję je też kilka razy w ciągu roku na obiad jako dodatek do ziemniaków gotowanych w mundurkach - pychotka ;-)
19 grudnia 2013
SAŁATKA JARZYNOWA / WARZYWNA
18 grudnia 2013
SUSZONY SCHAB W ZIOŁACH
Któż z nas nie lubi wędlinki własnej roboty...? Myślę, że niewielu. W końcu tylko wtedy wiemy tak naprawdę co jemy. Dla tych którzy nie przepadają za surowymi szynkami, polecam sparzenie schabiku i będą mieć szyneczkę gotowaną. Ja uwielbiam takie surowizny dlatego długo nie trzeba mnie było namawiać na wykonanie tego przysmaku.
17 grudnia 2013
ZAKWAS BURACZANY
Od dawna "chodził" za mną zakwas buraczany ale ciągle zapominałam kupić buraki. Zalet picia zakwasu jest bardzo wiele, mnie osobiście zależało na tym by użyć go do barszczu. Kiedyś już przygotowywałam taki zakwas ale był z ogromną ilością cukru, nie wiem dlaczego... Ponieważ cukru staramy się nie używać wcale, poszukałam coś ,co będzie odpowiadało naszym gustom.
RYBA W ŁAGODNEJ ZALEWIE OCTOWEJ
U nas dość często bywa rybka z octu. Moi domownicy uwielbiają ją w takiej postaci. Dla urozmaicenia eksperymentujemy z różnymi jej gatunkami. Ostatnio mieliśmy sandacza i pstrąga tęczowego, teraz przygotowałam karpia. Ważne w tym procesie przygotowywania jest to, by ryba była smażona bez panierki i najlepiej na tłuszczu, który nie pozostawia żadnego posmaku.
16 grudnia 2013
ZALEWA OCTOWA
Zalewa octowa znajduje u mnie zastosowanie głównie do przyrządzania ryb lub grzybków w occie. Nie jest zbyt ostra, wręcz łagodna , dla nas idealna. Często po świętach gdy zostają nam smażone ryby proponuję przygotować sobie zalewę i po kilku dniach mamy idealne danie np.na kolację. Moi domownicy uwielbiają rybki z octu. Grzybki oczywiście też. :-)
Składniki:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3 kopiaste łyżki ksylitolu
- 1 kopiasta łyżka soli
- 2-3 cebule
- ziele angielskie ( daję 6-10), liście laurowe (daję 3-4) lub wedle uznania
Do garnka wlać 5 szklanek wody, wsypać ksylitol, sól, dodać ziele angielskie , liście laurowe oraz pokrojoną w krążki cebulę i zagotować. Gotować ok.2-5 minut, tak by zmiękła cebula. Następnie dodać ocet i zagotować. Nasza zalewa gotowa. Możemy już zalewać nią nasze rybki, itp.
Smacznego:-)
PIEROGI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Pyszne, delikatne, bardzo sprężyste ciasto , z kapustą bardzo borowikową. Od kilku już lat pierogi z kapustą i grzybami przygotowuje u nas moja Córka. Dzisiejsze również. Do mnie należało przygotowanie kapusty i późniejsze ich mrożenie, do niej wykonanie reszty. Dotychczas bywały w wersji pszennej, dzisiaj dopracowałyśmy przepis na mąkę orkiszową.
15 grudnia 2013
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU
Ciasto, które kiedyś dość często gościło na naszym stole. Ostatnio zapomniane, dzisiaj powróciło w troszkę innej odsłonie, bowiem mój przepis gdzieś się ulotnił. Ale prześledziłam szybko różne przepisy i znalazłam taki , który był najbardziej zbliżony do tego , który sama robiłam. Ciasto jest pyszne, wilgotne,(dodatkowo bezmączne a więc bezglutenowe), idealne dla wielbicieli wilgotnych makowych ciast.
14 grudnia 2013
WIGILIJNA ZUPA RYBNA Z KARPIA
Pamiętam jeszcze czasy gdy wigilijną zupę rybną gotowało się na głowach karpich, smak może i był ok.ale mięsa w tej zupie było niewiele. Ponieważ jesteśmy smakoszami zup rybnych dlatego od kilku lat nie przygotowujemy już zupy w ten sposób. Odkąd nasza zupka stała się bardzo bogata w rybie mięso przybyło jej wielbicieli.
13 grudnia 2013
KAPUSTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI
Zawsze na Wigilię przygotowuję postną kapustę z grzybami. O ile ta przygotowywana standardowo do obiadu jest z grzybów mieszanych, o tyle ta wigilijna jest zawsze z samych borowików. Kapustę , która nam pozostanie, można później z powodzeniem wykorzystać do przygotowania bigosu dlatego ja przygotowuję od razu z 2 kg kapusty.
12 grudnia 2013
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ I OGÓRKIEM W OLEJU
Śledzie pojawiają się u nas kilka razy do roku. Bywają tradycyjnie na święta i na kilka mniejszych uroczystości. Wersji ich wykonania jest z pewnością wiele, ja przedstawiam Wam naszą ulubioną. Niewątpliwie ich zaletą jest możliwość wcześniejszego przygotowania.
10 grudnia 2013
INDYK PIECZONY W CAŁOŚCI Z NADZIENIEM Z WARZYW
Danie, które pojawia się u nas "od zawsze". Jest to tradycja, którą przejęłam od mojej Mamy: na Wielkanoc co roku pojawia się szynka pieczona w chlebie, a na Boże Narodzenie jest indyk z nadzieniem. Przygotowuję go już od kilku lat a dopiero w tym roku dowiedziałam się, że tradycja ta sięga jeszcze kilku pokoleń wstecz. A mianowicie przepis ten pochodzi jeszcze od mojej... Prababci ... tak więc troszkę lat już ma...
7 grudnia 2013
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ
Choć wielbicielką ciast makowych nie jestem, to przynajmniej dwa razy do roku makowiec na naszym stole się pojawia, bowiem moja Rodzinka go uwielbia. Od kilku lat piekłam makowiec na kruchym spodzie , który wszystkim bardzo smakuje. Strucla odeszła jakoś tak w zapomnienie. W tym roku powraca po kilku latach nieobecności. I nie wiem czy to spowodowała jej długa nieobecność czy to, że przepis troszkę zmodyfikowany, bo pieczona jest na mące orkiszowej, bo smak ma po prostu powalający.
6 grudnia 2013
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY , NA DROŻDŻACH
Moja rodzina uwielbia chleby z dużą ilością ziaren. Ten jest nie tylko w 100% orkiszowy, jest także z mąki pełnoziarnistej, bardzo wilgotny- to za sprawą ziaren. I jak na chleb pieczony na drożdżach bardzo długo pozostaje świeży. Chlebek baaardzo godny polecenia!
5 grudnia 2013
ROGALIKI MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ
Po rogalikach dyniowych przyszła kolej na marchewkowe. Bardzo smaczne - kruche, maślane, chrupiące z pysznymi powidełkami z nutą piernika. Jednak po wczorajszych, wręcz obłędnych w smaku, w moim odczuciu i tylko moim
4 grudnia 2013
ROGALIKI HOKKAIDO - NA MĄCE ORKISZOWEJ Z DYNIĄ
Bardzo zaintrygował mnie przepis na rogaliki z użyciem dyni, która to coraz mocniej wkrada się w moje serce. A ponieważ reszta dyni od rybnej zupki czekała w lodówce, tak więc dzisiaj przetestowałam przepis , który już od jakiegoś czasu czekał...I test wypadł celująco ! Rogaliki są po prostu CUDOWNE ! Bardzo kruche, delikatne, maślane, ciasto- a'la francuskie i ten cudowny zapach podczas pieczenia. Cudo, cudo, cudo ... :-) Bardzo mocno polecam ! Po naszych pozostało tylko wspomnienie i cudowny aromat... :-)))
Składniki:
- 200g dyni Hokkaido ( lub innej) surowej, startej na drobnej tarce
- 200g masła
- 2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie 300g, typ700)* lub pszennej
- 0-2 łyżki ksylitolu ( dałam jedną: następnym razem nie dam wcale)
+ konfitura do nadziewania ( u mnie powidła bez cukru i konfitura wiśniowa )
* mąka orkiszowa typ750-330g
Wszystkie składniki zagnieść razem. Można schłodzić wówczas lepiej się rozwałkuje, ale nie trzeba. Ciasto dzielimy na 2 części rozwałkowujemy na blacie, podsypując mąką. Ja wyklejam blat folią spożywczą , podsypuję mąką, nakładam folię lub worek i wałkuję ( wtedy ciasto się nie klei). Bardzo fajnie się rozwałkowywało. Uformować koło. Z niego utworzyć 8 trójkątów. Na każdym kawałku nałożyć konfiturę owocową ( ja użyłam własnych powideł bez cukru oraz gęstą konfiturę wiśniową) i zwijać rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok.30 minut w temp.180*C ( termoobieg) do lekkiego zarumienienia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Smacznego :-)
3 grudnia 2013
CIASTECZKA BARDZO KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ
Ostatnio zakupiłam mąkę kokosową, nie zdążyłam jeszcze pomyśleć do czego ją wykorzystam gdy natknęłam się na ten przepis. Brakowało mi tylko cukru kokosowego ale zastąpiłam go równie zdrowym ksylitolem
2 grudnia 2013
CHLEB ORKISZOWY ( NA DROŻDŻACH)
Niekiedy dla urozmaicenia poszukuję czegoś nowego z pieczywa. Dzisiaj padło na szybki chleb, a skoro szybki to tylko na drożdżach. Pszenicy nie używam, żyto jest troszkę niewdzięczne w obróbce, więc pozostał chlebek orkiszowy. I powiem Wam szczerze, że poszukiwania wcale nie były takie łatwe.
1 grudnia 2013
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z ORZECHAMI
Dzisiaj kolejna wersja pysznego wilgotnego ciasta marchewkowego. Dzisiejsza wersja jest bardziej świąteczna- dodatek przyprawy piernikowej i orzechów sprawił , że mieliśmy przedsmak Bożego Narodzenia. Polecam bardzo gorąco, ciasto długo pozostaje wilgotne a to za sprawą: marchewki, jabłka , maślanki, no i jeszcze oliwy. Dodatkowo jest to ciasto pieczone na mące pełnoziarnistej i ksylitolu, więc samo zdrowie. :-)
30 listopada 2013
BABKA NA OLEJU, NA MĄCE ORKISZOWEJ
Dzisiaj wersja babki na oleju bez dodatku masła. Taka babka jest wilgotna, puszysta i długo pozostaje świeża (to za sprawą dodanej oliwy i braku mąki ziemniaczanej). Polecam szczególnie osobom, które z różnych względów nie mogą spożywać produktów mlecznych. My też niekiedy ratujemy się tą wersją.
ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM - PIKANTNA
Moja rodzinka uwielbia wszelkie zupy. Praktycznie dni , gdy na stole króluje tylko jedno danie należą u nas do rzadkości. Nie są to gęste, tłuste, zaciągane zupy, raczej są to zupy pełne warzyw. Zup nigdy nie zaciągam mąką. Często jadamy najzwyklejszy rosołek przyprawiony tylko solą z dodatkiem marchewki, pietruszki , pory i selera naciowego, ( selera w korzeniu do rosołu nigdy nie dodaję- zauważyłam iż zmienia on smak wywaru, na drugi dzień taki wywar mógł już posłużyć tylko jako baza do zup. Odkąd dodaję seler naciowy , taki rosół nie zmienia smaku nawet i przez 3 dni). Często nadmiar rosołu przelewam do słoików ok.0,5l i mrożę. Mam wtedy zawsze pod ręką bazę do pysznej zupy. Dzisiaj Na bazie takiego rosołu polecam Wam pikantną zupę pomidorową. Można oczywiście pominąć cebulę, czosnek , chili i wówczas otrzymamy tradycyjną , łagodną pomidorówkę ( też niekiedy taką robię- dla odmiany)
Składniki:
- 0,5l rosołu
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 kg warzyw w paski ( lub ok.2-3 marchewki,pietruszka,kawałek pora)
- 2 łodygi selera naciowego
- ok. 2-3 łyżki pikantnego ketchupu
- sól,pieprz,chili do smaku
- natka pietruszki
- kilka łyżek kremówki
- ok.200g makaronu ( mogą być 2,3 rodzaje)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
W garnku rozgrzać oliwę lub olej kokosowy bezwonny ( daję trochę oleju i trochę oliwy). Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, gdy lekko się przyrumieni dodać zmiażdżony ząbek czosnku.
Zalać rosołem, dolać wodę, wrzucić pokrojone w kostkę: marchew,pietruszkę i por. Ja często ratuję się mrożonymi warzywami w paski ( daję ich ok.0,5kg). Dodać także pokrojony seler naciowy. Posolić i pogotować kilka minut.
Następnie dorzucić makaron( lubimy makaron ugotowany w zupie- nadaje jej fajny posmak. i jest to jedyne danie gdy nie przeszkadza nam rozgotowany makaron, bo gdy postoi, to robi się bardzo miękki, ale jest extra- polecam spróbować). Po ok.5 minutach dorzucam pomidory w puszce, przyprawiam ketchupem pieprzem, dodaję szczyptę lub dwie chili( odkryłam super chili w młynku- polecam). W razie potrzeby rozcieńczyć przegotowaną wodą.
Na końcu dolewam kremówkę i wsypuję natkę pietruszki- gdy postoi trochę zmięknie. ( można również posypać na talerzu koperkiem, my wolimy natkę, którą posypujemy jeszcze zupę w bulionówce).
A tutaj wersja dla małych niejadków, czyli dzieci, które twierdzą, że nie lubią warzyw w zupie. Zapewniam Was, że taką zupę krem zjedzą z apetytem.
Wtedy po prostu odlewam zupę przed doprawieniem chili i miksuję w małym garneczku.
Smacznego :-)