1 grudnia 2013

CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z ORZECHAMI



    Dzisiaj kolejna wersja pysznego wilgotnego ciasta marchewkowego. Dzisiejsza wersja jest bardziej świąteczna- dodatek przyprawy piernikowej i orzechów sprawił , że mieliśmy przedsmak Bożego Narodzenia. Polecam bardzo gorąco, ciasto długo pozostaje wilgotne a to za sprawą: marchewki, jabłka , maślanki, no i jeszcze  oliwy. Dodatkowo jest to ciasto pieczone na mące pełnoziarnistej i ksylitolu, więc samo zdrowie. :-)

Przepis znaleziony na stronie Najlepsze przepisy o jakich nie miałaś pojęcia. W oryginale na tortownicę 24cm , ja piekłam w 26cm, ilości nie zmieniałam.

Składniki :
- 400g obranej marchewki
- 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 4 jajka
- 1 jabłko ok.150g
- 170g ksylitolu( lub cukru trzcinowego)
- 100g orzechów włoskich
- 7g przyprawy korzennej ( u mnie Kotanyi)
- 3g cynamonu ( w oryginale było 15g przyprawy korzennej, wg mnie zbyt dużo)
- 20g sody oczyszczonej
- 180g oleju
- 150g maślanki ( dałam kefir)

+ puder trzcinowy i sok pomarańczowy ( na polewę)

Marchewkę i jabłko ( obrane) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy trochę rozdrobnić.
W misce umieścić wszystkie suche składniki i wymieszać. W drugiej misce        
 ( wyższej) umieścić jajka, kefir lub maślankę i olej . Zamieszać. Dodać marchew i jabłko a na końcu wszystkie suche składniki.

Piekarnik nagrzać do 170*C. Ciasto wylać do wysmarowanej (spód wyłożyć papierem do pieczenia) tortownicy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku do 170*C ok.1h ( termoobieg). Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Pozostawić do wystudzenia. Na wierzchu można posmarować lukrem przygotowanym z pudru trzcinowego wymieszanego z sokiem pomarańczowym
( najlepiej świeżo wyciskanym). I posypać orzeszkami.




Smacznego :-)

1 komentarz: