7 października 2023

ZUPA GRZYBOWA

 


    Nasza ulubiona wersja zupy grzybowej. Delikatna (nie zaciągana mąką), z dużą ilością warzyw, a zarazem bardzo grzybowa. Jest idealna w smaku, innej już nie gotuję od co najmniej 2 lat.

Nawet mrożę sobie surowe grzyby pokrojone w plastry, pakuję je od razu po 200g tak, by były do przygotowania tej zupy. Na Boże Narodzenie, ta zupa, to u nas mus, ale bywa też kilka razy w roku, szczególnie jesienią.

Na początku przygotowywałam ją z samymi ziemniakami, teraz jest jeszcze dodatek drobnego makaronu, który idealnie wkomponował się w smak tej zupy😋😋


Składniki:

- 200g surowych grzybów (podgrzybki, borowiki, itp.)

- 25-40g suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki, itp.)

- 2 większe marchewki

- 1 korzeń pietruszki

- 2 łodygi selera naciowego

- 1 średnia cebula

- mały kawałek białej części pora

- 2 ząbki czosnku

- 400-450g obranych ziemniaków

- 2 łyżki drobnego makaronu

- 2 łyżki kremówki

- ok. 1,6- 1,8l płynów: bulion, lub bulion + woda, lub sama woda (bulion może być np. mięsny, jarzynowy, od parzenia wędzonej szynki, itp.)

- sól, świeżo mielony pieprz

- masło klarowane do podsmażania lub dowolny inny tłuszcz

- szczypiorek do posypania zupy


Na maśle klarowanym podsmażamy świeże grzyby pokrojone w plastry (mrożonych nie rozmrażam), na dużym palniku. Po ok. 10 minutach dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i białą część pora, mieszamy i smażymy dalej. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. 






Do garnka dorzucamy pokrojone łodygi selera naciowego, pokrojoną w kostkę marchew oraz korzeń pietruszki. Smażymy mieszając ok. 10 minut, dorzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. 




Po ok. 5 minutach dorzucamy suszone grzyby. Zalewamy całość bulionem lub bulionem z dodatkiem wody i gotujemy na niedużym palniku ok. 15 minut. Następnie dorzucamy drobny makaron, gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. 






Przed podaniem dodajemy kremówkę. Na talerzu posypujemy też szczypiorkiem.







Smacznego :-)



2 komentarze:

  1. A jednak istnieje zupa nie z torebki, musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, u nas tylko takie domowe. Ta jest szczególnie pyszna, polecam🙂

      Usuń