Nasza ulubiona wersja zupy grzybowej. Delikatna (nie zaciągana mąką), z dużą ilością warzyw, a zarazem bardzo grzybowa. Jest idealna w smaku, innej już nie gotuję od co najmniej 2 lat.
Nawet mrożę sobie surowe grzyby pokrojone w plastry, pakuję je od razu po 200g tak, by były do przygotowania tej zupy. Na Boże Narodzenie, ta zupa, to u nas mus, ale bywa też kilka razy w roku, szczególnie jesienią.Na początku przygotowywałam ją z samymi ziemniakami, teraz jest jeszcze dodatek drobnego makaronu, który idealnie wkomponował się w smak tej zupy😋😋
Składniki:
- 200g surowych grzybów (podgrzybki, borowiki, itp.)
- 25-40g suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki, itp.)
- 2 większe marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 średnia cebula
- mały kawałek białej części pora
- 2 ząbki czosnku
- 400-450g obranych ziemniaków
- 2 łyżki drobnego makaronu
- 2 łyżki kremówki
- ok. 1,6- 1,8l płynów: bulion, lub bulion + woda, lub sama woda (bulion może być np. mięsny, jarzynowy, od parzenia wędzonej szynki, itp.)
- sól, świeżo mielony pieprz
- masło klarowane do podsmażania lub dowolny inny tłuszcz
- szczypiorek do posypania zupy
Na maśle klarowanym podsmażamy świeże grzyby pokrojone w plastry (mrożonych nie rozmrażam), na dużym palniku. Po ok. 10 minutach dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i białą część pora, mieszamy i smażymy dalej. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Do garnka dorzucamy pokrojone łodygi selera naciowego, pokrojoną w kostkę marchew oraz korzeń pietruszki. Smażymy mieszając ok. 10 minut, dorzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.
Po ok. 5 minutach dorzucamy suszone grzyby. Zalewamy całość bulionem lub bulionem z dodatkiem wody i gotujemy na niedużym palniku ok. 15 minut. Następnie dorzucamy drobny makaron, gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Przed podaniem dodajemy kremówkę. Na talerzu posypujemy też szczypiorkiem.
Smacznego :-)
A jednak istnieje zupa nie z torebki, musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, u nas tylko takie domowe. Ta jest szczególnie pyszna, polecam🙂
Usuń