Papryka faszerowana mielonym mięsem, z dodatkiem ryżu, coś a'la gołąbki, tylko zamiast kapusty, mamy paprykę. Dla mnie super. Fajna odmiana dla tradycyjnych gołąbków, szczególnie w sezonie paprykowym.
Inspiracją był ten przepis
Składniki: / 4 porcje
- 4 papryki
- 350-400g mielonego mięsa (u mnie nawet 420g- było idealnie)
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- 100g surowego ryżu (u mnie basmati)
- 1 pomidor
- 1 jajko (można pominąć, ja zwykle robię gołąbki bez jajka)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, u mnie 12 minut na małym palniku w 200g wody (pod przykryciem).
Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Solimy.
Dodajemy mielone mięso i dokładnie obsmażamy. Doprawiamy solą (2/3 łyżeczki) i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy także słodką paprykę, kurkumę, połowę oregano oraz tymianek. Mieszamy. dodajemy koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.
Dorzucamy ugotowany ryż. Całość mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. Ja robiłam bez dodatku jajka.
Papryki myjemy. Przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Smarujemy delikatnie oliwą, posypujemy pieprzem oraz solą. Układamy w żaroodpornym naczyniu.
Napełniamy każdą połówkę papryki farszem mięsno ryżowym.
Na wierzchu kładziemy plasterek pomidora i posypujemy pozostałym oregano. Na dno naczynia wlewamy ok. 1/3 szklanki wody
Wstawiamy naczynie (lub naczynia, jak u mnie) do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 35-40 minut. Ja piekłam na termoobiegu, gdyż moje naczynia nie zmieściły się na 1 poziomie 🙈, piekłam na 2 poziomach równocześnie.
Po tym czasie naczynie wysuwamy z piekarnika,
nakładamy po plasterku żółtego sera ((lub dajemy starty ser) na każdą paprykę, wsuwamy z powrotem i dopiekamy jeszcze 5-10 minut (u mnie 8), aż ser się stopi.
Smacznego :-)
Kocham paprykę faszerowaną mięsem i ryżem! 💖 To danie to prawdziwa uczta dla moich kubków smakowych. Przepis jest nie tylko pyszny, ale także prosty do przygotowania. Wspaniale jest połączenie soczystej papryki z mięsem i aromatycznym ryżem. To danie zawsze robi wrażenie na moich gościach i sprawia, że czuję się jak prawdziwa mistrzyni kuchni. Dziękuję za ten przepis i inspirację! 😊🍴
OdpowiedzUsuńSuper! Nam również też przepis bardzo przypadł do gustu. Pozdrawiam😊
Usuń