Nasze ulubione muffiny jogurtowe, tym razem z dodatkiem maku. Te muffinki są genialne w smaku. Meega wilgotne i puszyste, po prostu przepyszne, do tego są błyskawiczne.
Nawet gdy nie mamy pod ręką jogurtu, można je przygotować na bazie kefiru, wychodzą równie pyszne (przetestowane już kilka razy). U nas ostatnio dosłownie muffinowy zawrót głowy...
Takie proste i szybkie muffinki idealnie sprawdzą się również na Dzień Matki. Zasmakują każdej Mamie, a przygotują je z niewielką pomocą nawet najmłodsi :-)
przepis na 12 sztuk
Składniki:
- 200g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej)
- 150g drobnego cukru (daję ksylitol)
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody (3g)
- szczypta soli
- 2 łyżki suchego maku
- skórka otarta z niewoskowanej cytryny (można pominąć)
- 170g jogurtu naturalnego
- 100g roztopionego masła
- 3 jajka
W jednej misce mieszamy składniki suche, tj. mąkę, mak, ksylitol (cukier), sól, skórkę otartą z cytryny, sodę oraz proszek do pieczenia.
W drugiej misce roztrzepujemy jajka, z jogurtem naturalnym. Dodajemy stopione masło i dokładnie mieszamy.
Do miski ze składnikami mokrymi wsypujemy składniki suche i mieszamy tylko do połączenia składników. Nie wyrabiamy i nie mieszamy długo, tylko niezbędne minimum.
Masę rozkładamy do 12 papilotek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.18-19 na programie z termoobiegiem, do lekkiego przyrumienienia. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są dopieczone.
Do 30 czerwca na stronie www.manufaktura-wielkopolska.pl obowiązuje rabat
10% na zakupy, na hasło durszlak10
Smacznego :-)
Chociaż nie przepadam za słodkim (tak wiem, że to dziwne;) ), to Twoje muffiny wyglądają tak apetycznie, że się przemogę i sobie je przygotuje:) Mam nadzieję, że mi wyjdą:) A znasz jakieś ciekawe przepisy z nimi, ale nie na słodko?
OdpowiedzUsuńU nas niestety tylko na słodko, ale można próbować. Wyjdą na pewno. Pozdrawiam 😊
Usuń