28 lutego 2018

ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA, BEZ MOCZENIA



   Kiedyś oglądając Dzień Dobry TVN, gdzie gościem Mikołaja Reja była pani (nazwiska niestety nie pamiętam), ekspertka od dań z fasoli, dowiedziałam się bardzo ciekawej rzeczy, a mianowicie wszyscy którzy moczą fasolę kilka lub kilkanaście godzin przed jej gotowaniem (ja tak robiłam cale życie...) popełniają poważny błąd. Wywiad był bardzo ciekawy, pani widać obeznana w temacie,

23 lutego 2018

CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z BAKALIAMI



   Chleb orkiszowo-żytni z bakaliami, to chleb na zakwasie z pysznymi dodatkami. Po zaskakującej, degustacji chleba na wakacjach, postanowiłam stworzyć coś na wzór tamtego, okazał się bowiem bardzo dobry... Czy w pełni oddałam jego smak... ?

15 lutego 2018

KANAPKA DLA NIEJADKA



   Kto ma w domu niejadka ten wie, jakim nie lada wyzwaniem jest stworzenie dania, które przypadnie mu do gustu. Takie danie musi być nie tylko dobre, ono musi także zachęcająco wyglądać... Wszak jada się oczami... ;-)

9 lutego 2018

CIASTO MARCHEWKOWO-KASZTANOWE, BEZGLUTENOWE



   Ciasto marchewkowe, tym razem w b. zdrowej odsłonie, spełniające także wymogi Low FODMAP, więc bezglutenowe, dodatkowo także Paleo.

5 lutego 2018

BISZKOPCIKI, BISZKOPTY BEZGLUTENOWE



   Biszkopty w wersji bezglutenowej. Do ich przygotowania użyłam mąk, które akurat miałam pod ręką (miałam resztę ryżowej więc dodałam kukurydzianej...), możecie pokombinować również z innymi mąkami. Mnie zależało na tym, by były bezglutenowe, dodatkowo miały być także Low FODMAP,