Błyskawiczne, baaardzo kokosowe ciasto ze śliwkami. Dla wszystkich wielbicieli kokosu, ale nie tylko. Nas bardzo zauroczyło swym smakiem. Idealne zarówno na świeżo (u nas znika jeszcze letnie...) jak i w następne dni.
U mnie wersja ze śliwkami, ale sprawdzą się każde inne owoce. Bardzo wilgotne i długo pozostające świeże ciacho zauroczy każdego miłośnika zdrowych słodkości. Ciasto przygotowywałam w dwóch wersjach mniej i bardziej kokosowej, gdy nie dysponujecie mąką kokosową wówczas można dać trochę więcej mąki orkiszowej, ja dałam 250g, a mleczka kokosowego 130g, będzie minimalnie mniej kokosowo, ale równie smacznie.
Piekłam w tortownicy o śr.25cm.
Składniki:
- 230g mąki orkiszowej typ750
- 40g mąki kokosowej
- 100g oleju kokosowego (dałam po połowie rafinowany i nierafinowany)
- 20g wody
- 150g mleczka kokosowego*
- 100g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie ksylitol i cukier)
- 2 duże jajka
- 60g wiórków kokosowych
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy
*mleczko kokosowe przekładam do innego naczynia, dokładnie mieszam warstwy (płynną i stałą) i dopiero wówczas odważam pożądaną ilość.
Dodatkowo:
- ulubione owoce, u mnie 320g śliwek
- lukier:
- kilka łyżeczek pudru trzcinowego (5-6)
- 1-2 łyżeczki mleczka kokosowego
- wiórki kokosowe do posypania
Olej kokosowy delikatnie podgrzać do rozpuszczenia.
Jajka utrzeć z ksylitolem lub cukrem i ksylitolem z wanilią na puszystą masę, do misy z jajkami dodać letni olej kokosowy, wodę i mleczko kokosowe, wymieszać. Następnie partiami dodajemy mąki wymieszane z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Po każdym dodaniu mieszamy.
Gotową masę wykładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy, boki przesmarowane delikatnie olejem kokosowym, spód wyłożony papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Wykładamy owoce. U mnie rozeta z pokrojonych na cząstki śliwek.
Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok.40 minut na termoobiegu.
Letnie ciasto polewamy lukrem przygotowanym z pudru wymieszanego z mleczkiem kokosowym. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego :-)
Lubię takie szybkie ciasta z owocami:)
OdpowiedzUsuńMy również ;-)
UsuńBardzo pyszne, dzięki za przepis, na pewno wrócę do niego nie raz. WSPANIAŁE :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że przepis się przydał, a ciacho smakowało. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :-)
Usuńkoko słodycz
OdpowiedzUsuń