12 października 2015

DOMOWY MAJONEZ, BEZ KONSERWANTÓW, BEZ JAJ KURZYCH



   Rzadko kupuję gotowy majonez. Przygotowanie własnego jest tak proste i szybkie, dodatkowo wiem co jem, a to mnie najbardziej przekonuje. Czytając etykiety, aż się niekiedy odechciewa jeść... Pewnie lepiej byłoby nie czytać, ale niestety tak już mam, to silniejsze ode mnie.
Kto walczy z różnymi alergiami, nietolerancjami, lub po prostu lubi wiedzieć co je, ten mnie rozumie, to taki małe dziwactwo, na szczęście nieszkodliwe. Trzeba się tylko trochę więcej napracować, ale za to jaka satysfakcja. Najczęściej przygotowuję taki tradycyjny majonez, który zamieszczałam już jakiś czas temu, polecam także pyszny czosnkowy sos aioli, a dzisiaj także mój majonez bez dodatku jaj kurzych, to dla tych, którzy są uczuleni na te właśnie jaja. Taki majonez można przygotować na bazie jajek przepiórczych, które mają jeszcze więcej witamin i mikroelementów od jaja kurzych i co bardzo istotne nie alergizują tak bardzo, jak jaja kurze. Jest on co prawda minimalnie rzadszy, to za sprawą białek, ale żal mi było je wyrzucić, ale jest równie smaczny. Można oczywiście przygotować majonez na bazie samych żółtek, gdy zależy nam na gęstości.


Składniki:
- 3 jajka przepiórcze
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2-3 łyżeczki octu winnego lub 1 łyżeczka octu spirytusowego
- 3/4-1 płaskiej łyżeczki ksylitolu
- 2 szczypty soli
- 350ml oleju (o neutralnym smaku, u mnie rzepakowy)


Jajka wybić do miseczki, dodać musztardę, sól, ksylitol i ocet, dokładnie wymieszać (można ubić). Następnie cienką strużką wlewać olej, cały czas mieszając, ja używam silikonowej rózgi. W miarę dolewania oleju masa staje się coraz gęściejsza. Gdy uzyskamy odpowiednią gęstość majonezu przekładamy go do słoika, dokładnie zamykamy i przechowujemy w lodówce, do kilku dni.







Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Na pewno wypróbuję przepis, chociaż rzadko sięgam po majonez :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie również nie jest częstym gościem, ale niekiedy bywa na niego apetyt. A taki domowy jest pyszny... :-)

      Usuń
  2. Mam takie samo zboczenie jak Ty z tym czytaniem etykiet:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy majonez jest najlepszy! Przynajmniej nie ma w nim chemicznych dodatków.

    OdpowiedzUsuń